Home Vijesti Raskošnim ponoćnim vatrometom Rab se vratio u sadašnjost – Vidimo se na 18. Rabskoj fjeri!

Raskošnim ponoćnim vatrometom Rab se vratio u sadašnjost – Vidimo se na 18. Rabskoj fjeri!

0
Raskošnim ponoćnim vatrometom Rab se vratio u sadašnjost – Vidimo se na 18. Rabskoj fjeri!

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Iako je bio najavljen dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, i premda je do posljednjeg trenutka nastojala doći, tek jučer kasno poslijepodne iz predsjedničkog Ureda javljeno je da zbog nepredviđenih državničkih obveza predsjednica ipak neće doputovati na završni viteški turnir i zatvaranje fjerskog trodnevlja u Rabu. Predsjednica, pod čijim se visokim pokroviteljstvom Fjera i odvijala, izrazivši svoje žaljenje zbog spriječenosti, već je sada obećala da će svakako doći na iduću, 18. Rabsku fjeru.

Rab danas oglas

 

 

Slavodobitnik vitez Nikola Barčić 

U večeri crvenog mjeseca, na blagdan zaštitnika Raba sv. Kristofora, strijelci Udruge rapskih samostreličara spektakularnim viteškim nadmetanjem, pred okupljenim mnoštvom na najvećem rapskom Trgu koji nosi svečevo ime, zaključili su bogati program trodnevnih srednjovjekovnih svečanosti. Razloga za uzdahe prepunog Varoša bilo je na pretek. Ipak na kraju, Časni je sud među strelicama u ciljnom tuljku pronašao one najbliže središtu, pa je zlatnu narukvicu, poklon Grada Raba, i pobjedničku zlatnu medalju, iz ruku kneza rapskoga primio slavodobitnik NIKOLA BARČIĆ, srebrom se okitio vitez MARIJO BADURINA, dok je bronca ovoga puta pripala JOSIPU BARČIĆU.

 

 

Nakon završnog udara topa s Kule smjelih, uslijedio je odlazak do Trga Municipium Arba. Tamo je u atriju Kneževog dvora priređen svečani domjenak za sudionike Fjere, a onda je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić još jednom, s balkona Kneževog dvora, zahvalio svima koji su sebe utkali u novu nezaboravnu, 17. po redu Rabsku fjeru, i pozvao ih da i dogodine zajednički proslavimo punoljetnost najljepšeg vremeplova na svijetu – 18. Rabsku Fjeru.

 

 

Povratak u sadašnjost

Heraldo Željko Peran izdao je naredbu samostreličarima da uz zvuke fanfara i ritmove dobošara skinu fjersku zastavu, a onda se raskošnim ponoćnim vatrometom, koji je prošarao sretno nebo nad Sretnim Gradom, Rab iz Srednjeg vijeka vratio natrag u 2018. godinu nošen ritmovima londonske house atrakcije, all-female grupe „High on Heels“ koja je užarila atmosferu na Trgu Municipium Arba.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime