Home Vijesti Župan Zlatko Komadina sa suradnicama posjetio Županijsku lučku upravu Rab

Župan Zlatko Komadina sa suradnicama posjetio Županijsku lučku upravu Rab

0
Župan Zlatko Komadina sa suradnicama posjetio Županijsku lučku upravu Rab

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Komadina zlu 2018{/gallery}

 

Rab danas oglas

Kada je osnovana prije 19 godina Županijska lučka uprava na Rabu raspolagala je sa samo jednom županijskom lukom. Danas su, međutim, pod njezinom ingerencijom 4 luke županijskog, te 16 luka lokalnog značaja. Županijske su luke; Luka Rab, Mišnjak u Barbatu, Melak u Loparu i Vardaškolj u Supetarskoj Dragi.

Posjet je započeo u prostorijama ŽLU Rab, gdje je ravnatelj Županijske lučke uprave u Rabu Nenad Debelić županu Komadini i njegovim suradnicama, te brojnim predstavnicima medija, predstavio projekte ŽLU Rab od kojih se većina odnosi na trajektnu luku „Mišnjak“ u kojoj se planira spomenuta dogradnja platoa s dvije rampe i izgradnja triju utvrdica za privez trajekata. Tim će se zahvatima, napomenuo je Debelić, osigurati siguran privez trajekata, dok će se dogradnjom platoa povećati manipulativna površina s dvije nove rampe površine cca 1615 m2. Zahvatom je predviđena i izgradnja obalnog zida visine 4,20 metara i dužine 30 metara, te dijela obalnog zida visine visine 1,88 metara i dužine 80 metara. Plato na pilotima bit će površine ca 697 m2 dok će plato na nasipu biti površine 918 m2.

Za sve ovo, uz radove na podizanju obale u luci „Mišnjak“ na kotu +2 metra, 4. listopada ove godine potpisan je Okvirni sporazum za nabavu radova na izgradnji tri utvrdice i dogradnji platoa s dvije rampe u trajektnom pristaništu „Mišnjak“ na iznos od 16.113.093,36 kuna s PDV-om s tvrtkom SUN ADRIA d.o.o..

Planirana sredstva osigurana su dijelom iz državnog proračuna preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dijelom iz sredstava Primorsko-goranske županije, a dijelom iz vlastitih sredstava naglasio je Debelić.

Za sada, u 2018. godini, navedeni projekt Županija prati s iznosom od 1.500.000,00 kuna uz to da će kroz amandman na II. Izmjene i dopune Proračuna PGŽ za 2018. osigurati i dodatnih 1.000.000,00 kuna za luku „Mišnjak“.

 

Obilazak luka Mišnjak i Melak

Od 2018. do 2020. godine uložit će se cca 400 milijuna kuna doslovno u skoro svaki naš grad koji je na obali, u njihove glavne luke, lukobrane. U ovom trenutku na Rabu smo u investiciji od nešto više od 30 milijuna kuna, od čega 10-ak u Loparu u vezove i novi lukobran, te na Mišnjaku u proširenje luke, kako bi u nju mogli pristajati veći trajekti i da bi mogla primiti kompletnu flotu Rapske plovidbe, negdje oko 20 milijuna kuna s perspektivom do 100 milijuna kuna u narednih par godina, kazao je župan Komadina.

Nakon susreta u prostorijama ŽLU Rab, župan Zlatko Komadina sa svojim je suradnicima i domaćinima, posjetio gradilište u trajektnoj luci „Mišnjak“ gdje su čelni ljudi Županije, u društvu ravnatelja ŽLU u Rabu Nenada Debelića, gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, zamjenika načelnika Općine Lopar Dominika Paparića i direktora Rapske plovidbe d.d. Dragana Andrića, dali posebne izjave i odgovore na pitanja novinara.

Zanimljivo je bilo i obraćanje novinarima direktora „Rapske plovidbe“ Dragana Andrića, koji je, izrazivši zadovoljstvo započetim radovima u luci Mišnjak, dodao kako bi ga posebno obradovalo kada bi se što prije ovakav skup obilježavanja početka radova dogodio i u kopnenoj trajektnoj luci „Stinica“, koja je pod ingerencijom Lučke uprave Senj .

 

Nakon trajektne luke „Mišnjak“ uslijedio je obilazak 22 kilometra udaljene luke „Melak“ u Loparu, za koju se tek trebaju ugovoriti radovi izgradnje glavnog lukobrana duljine 120 metara te prateće površine namijenjene za suhe vezove i izvlačenje brodova, kao i parkirališna površina.

“Od 2018. do 2020. godine uložit će se cca 400 milijuna kuna doslovno u skoro svaki naš grad koji je na obali, u njihove glavne luke, lukobrane. U ovom trenutku na Rabu smo u investiciji od nešto više od 30 milijuna kuna, od čega 10-ak u Loparu u vezove i novi lukobran, te na Mišnjaku u proširenje luke, kako bi u nju mogli pristajati veći trajekti i da bi mogla primiti kompletnu flotu Rapske plovidbe, negdje oko 20 milijuna kuna s perspektivom do 100 milijuna kuna u narednih par godina”, kazao je župan Komadina.

 

Župan Komadina posjetio i Psihijatrijsku bolnicu Rab

Osim što je Zlatko Komadina sa svojim suradnicima posjetio sjedište Županijske lučke uprave u Rabu, našao je vremena nakratko posjetiti još jednu ustanovu na otoku kojoj je PGŽ osnivač – Psihijatrijsku bolnicu Rab u Kamporu, gdje se susreo s ravnateljicom ove ustanove izv. prof. dr. sc. Vesnom Šendulom Jengić.

Tema sastanka s ravnateljicom Bolnice bila je između ostalog vezana i uz planiranje Proračuna Psihijatrijske bolnice Rab za 2019. godinu, rekao nam je župan Zlatko Komadina i dodao: 

„Naš je zadatak kao osnivača ove Ustanove u narednom razdoblju osigurati još oko 15 milijuna kuna za dovršenje radova na preostala dva paviljona za potrebe smještaja i terapije korisnika, a uvažavajući važeću zakonsku regulativu i standarde u zdravstvu, čime će biti zaključen višegodišnji ciklus obnove svih objekata Bolnice.
Dovršenjem ovog ciklusa stvorit će se još bolji uvjeti za liječenje bolesnika, ali i rad djelatnika te će se omogućiti daljnje otvaranje Ustanove za otočno stanovništvo i šire. Osim psihijatrijske dijagnostike i terapije ova bolnica nudi i druge specijalističke usluge, a posebno se ističe uspješan rad ambulanti fizikalne terapije te integrativne rehabilitacije. Uz postojeće suvremene trendove u skrbi za mentalno zdravlje koje ova Ustanova osigurava, u pripremi je i novi razvojni ciklus koji bi, uz određene promjene zakonske regulative, omogućio pružanje usluge vanjskim korisnicima za bolesti uvjetovane stresom te liječenje i integrativnu rehabilitaciju poremećaja vezanih uz starenje.”

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime