Home Vijesti Žiteljima Lopara na javnoj tribini prezentirana primjena novog cjenika usluga gospodarenja otpadom

Žiteljima Lopara na javnoj tribini prezentirana primjena novog cjenika usluga gospodarenja otpadom

0
Žiteljima Lopara na javnoj tribini prezentirana primjena novog cjenika usluga gospodarenja otpadom

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 {gallery}Tribina Lopar{/gallery}

 

Rab danas oglas

Kad je riječ o gospodarenju otpadom na području Općine Lopar, 2019. godinu obilježit će početak rada pretovarne stanice u sklopu odlagališta otpada „Sorinj“, a tijekom godine planira se početak izgradnje reciklažnog dvorišta kao i početak sanacije odlagališta.

 

O svim nepoznanicama vezanim ponajviše uz novu Odluku i cjenik javne usluge te očekivano poskupljenje iste, okupljenima su na javnoj tribini govorili načelnik Općine Josip Borić, te direktor Lopar Vrutka d.o.o. Zdenko Jakuc, a gosti tribine bili su i predstavnici rapskog komunalnog poduzeća Dondovo d.o.o..

 

Povećanje računa od 13% pa do 50%

Vrlo sadržajnom prezentacijom direktor komunalnog poduzeća Zdenko Jakuc nastojao je okupljenim žiteljima Lopara pojasniti na koji se način odgovornost prema otpadu kojeg stvaramo reflektira na konačnu cijenu odvoza tog istog otpada, pa je konkretnim simulacijama predočio koliko krajnjeg korisnika može koštati nešto manja odgovornost, a koliko potpuna neodgovornost prema otpadu.

Pritom treba reći da će minimalni fiksni dio naknade javne usluge za Općinu Lopar bit nešto manji u odnosu na ono što su žitelji Lopara imali do sada, i to zahvaljujući ponajviše provedenoj novoj prostornoj izmjeri kojom je Geodetski zavod evidentirao čak 144% više izgrađenih površina na području Općine Lopar u odnosu na posljednju izmjeru iz 2000. godine.

Što se pak tiče varijabilnog dijela cijene javne usluge koji se vezuje uz odvoz, stvari su bitno drugačije jer prema Ugovoru s tvrtkom Ekoplus d.o.o. samo jedan odvoz otpada 20-tonskom poluprikolicom s prešom sa Sorinja na ŽCGO Marišćinu košta 9.400 kuna (470 kn/tona).

„U raznim realnim kombinacijama, povećanje ukupne cijene javne usluge s varijabilnim dijelom može biti od nekih 13% pa do 50%, no ako smo odgovorni građani, i ako budemo koristili 90-100 odvoza godišnje, što provjereno zadovoljava potrebe, i to će poskupljenje biti manje”, kazao je Borić i nastavio: “U obitelji s 2-4 člana, van turističke sezone, realno je moguće imati jedno pražnjenje kante od 120 lit. u 14 dana, a takvih smo kanti za mješoviti komunalni otpad najviše podijelili. Budemo li tako radili, u prvih 5 mjeseci, ukoliko baš nemamo nekakvu izvanrednu situaciju u kućanstvu, možemo imati maksimalnih 10 odvoza. Koliko budemo odvajali i reciklirali, toliko ćemo uštedjeti, jer onaj dio MKO kojeg Lopar Vrutak d.o.o. ne preuzme, neće biti odvezen na odlagalište i na Marišćinu, a ono što preuzme, to naravno mora odvesti na odlagalište i dalje na ŽCGO Marišćinu, i to je ono što košta.

Lopar je godinama održavao komunalni sustav koji se obnavljao i zanavljao, i taj sustav moramo i nadalje podržavati fiksnim dijelom iznosa računa koji se sada temelji na izmjerenim kvadratima. Svima su nam sada uvjeti jednaki i više ne bi trebalo biti izuzetaka kakvih je do sada bilo. Naime, do sada su najveći dio troška na svojim leđima nosila ona kućanstva koja su pošteno prijavljivala 12, 14, 16 ležajeva, a njihovi susjedi koji svojih 16 ležajeva nisu prijavili, naprosto nisu bili u sustavu.”

 

Bude li odgovornosti i ušteda iznosi na računima već bi ove godine mogli pasti

“Ovo je testna godine, i unatoč tome što se Općina Lopar nalazi u velikom investicijskom ciklusu, ukoliko ovaj sustav, temeljem naše građanske odgovornosti, počne stvarati viškove, odnosno ukoliko mi smanjimo trošak u onom varijabilnom dijelu odvoza koji nas puno košta, pa umjesto 2000 tona generiramo primjerice 1.500 tona MKO i tako sami sebi stvorimo uštede, te ako nas pritom i Država pomogne svojim subvencijama, ovi bi računi mogli dosta pasti u nekom narednom razdoblju, možda čak i tijekom ove godine.

 

Direktor Lopar Vrutka d.o.o. Zdenko Jakuc iznio je i podatke koji ukazuju na to da se u Loparu od 2013. do danas, za razliku od mnogih hrvatskih gradova i općina u kojima još nema niti kanti, niti dovoljno kamiona, niti prostora za selektiranje, vodila briga o održavanju, obnavljanju i spremnosti sustava. Naime, uz 60% sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost, u Loparu je 2013. kupljen novi kamion za skupljanje otpada (Mitsubishi Fuso) – kapaciteta 5m3, a već naredne 2014. Lopar je prvi u Hrvatskoj nabavio mobilno reciklažno dvorište. 2015. godine Lopar Vrutak d.o.o. korisnicima bez naknade dijeli 4 kante za selektivni otpad, a iste je godine kupljen još jedan moderan kamion za prikupljanje otpada. Oba kamiona opremljena su sustavom za elektronsku evidenciju pražnjenja (Eco mobil) i odvoza otpada. 2016. godine Lopar Vrutak d.o.o. kupuje i kamion s grajferom za glomazni otpad, a 2018. godine stižu i nove čipirane crne kante za miješani komunalni otpad čije je besplatno dijeljenje započelu u prosincu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime