Home Vijesti U iščekivanju Najljepšeg otočnog adventa 2019.

U iščekivanju Najljepšeg otočnog adventa 2019.

0
U iščekivanju Najljepšeg otočnog adventa 2019.

Foto: Foto: Petar Lupić

 

Rab kao a(tra)ktivna adventska destinacija

Opravdati titulu najljepšeg otočnog adventa iz godine u godinu sve je zahtjevnija zadaća, a još je teže već bogatu blagdansku ponudu podići na višu razinu, po mjeri domaćeg stanovništva, ali i turista koji u sve većem broju biraju upravo Rab kao adventsku destinaciju.

Rab danas oglas

”U vrijeme ovogodišnjeg adventa svoja će vrata za turiste otvoriti tri rapska hotela; dva hotela Imperial Riviere, hotel Valamar Padova i Valamar Collection Imperial hotel te Ville Arbia. Za ovaj advent predviđeno je i niz aktivnosti koje će se odvijati kroz dan i dati turistima mogućnost da dožive Rab kao „aktivnu“ destinaciju kroz bicikliranje, pješačenje i planinarenje“ najavila je direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan.

 

 

Organizatori apeliraju i na privatne iznajmljivače da prepoznaju trud uložen u organizaciju bajkovite priče Najljepšeg otočnog adventa, kojoj su iznova svoj doprinos dale domaće udruge, OPG-ovi, klubovi i društva, klape i zborovi, limena glazba, glazbena škola, škola i vrtić, Dundovo, te brojni drugi pojedinci, i također otvore svoje smještajne jedinice.

 

Kako bi svake godine posjetiteljima ponudili nešto novo organizatori i njihovi brojni suradnici nastoje dodatno obogatiti program novim idejama, širenjem lokacija blagdanskih događanja kao i dekoracije, kao jedne od bitnijih stavki uspješne i atraktivne vizualne prezentacije.

„5. po redu rapski advent donosi nam bogat kulturno-zabavni program te uključivanjem lokalne zajednice garantira kvalitetne sadržaje za sve generacije. Zadovoljni smo da možemo ponuditi i brojne programe za djecu, a osobito doček Nove godine u podne. Veselimo se ovogodišnjem programu i pozivamo svih da dožive, malo drugačiji, ali ne i manje atraktivan adventski ugođaj u povijesnoj jezgri grada Raba“ poručuje ravnateljica POU Katarina Ribarić.

 

Neizostavna čarolija Dorke

Od romantičnog parka Dorka u kojem se prigodnim programom pale svijeće na adventskom vijencu te prikazuju žive jaslice i dočarava duhovna božićna priča, preko Ulice biskupa Draga sa svjetlećim skulpturama, Trga Municipium Arba kao središta ugostiteljske i koncertne ponude, duž svjetlećom dekoracijom oživljene Srednje ulice, do klizališta kao simbola zimskih radosti na Trgu sv. Kristofora, pa sve do krajnjeg odredišta, parka Boškopini, povijesna jezgra grada Raba u svom blagdanskom izdanju nudit će i ove godine doista raznoliku ponudu.

 

 

Nakon što su prošle godine osim u Dorki, žive jaslice razveseljavale otočane u Banjolu, uz sudjelovanje vrtićara i školaraca područnog odjeljenja, ove će godine po prvi puta sudjelovati s popratnim kulturno-umjetničkim programom i ispred crkve u Supetarskoj Dragi, što je još jedan korak u širenju blagdanskih lokacija i na ostala otočna mjesta. Valja napomenuti kako su za izradu jaslica i ambijenta koji predstavljaju u parku Dorka zaslužni članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Raba (UDVDR), koji će se i ovoga puta pobrinuti da se rapske jaslice svrstaju među najljepše.

 

Koncertne poslastice

Početak čarolije i blještavila te druženja i zabave očekuje nas 30. studenog. Paljenjem lampica na središnjem božićnom drvcu na Trgu Municipium Arba bit će otkriveno njegovo ovogodišnje ruho, a istoga će dana svoja vrata otvoriti i klizalište na Trgu sv. Kristofora. Prigodnim zabavnim programom u izvedbi domaćih izvođača zakoračit ćemo u blagdansko razdoblje, dok će se za zagrijavanje i podizanje atmosfere u večernjim satima pobrinuti Giuliano i Diktatori.

 

 

Tijekom prosinca istu će zadaću imati nastupi rapskih grupa Snugas i Ala da, zatim klape Vinčace i Josa Butorca, Prljavog kazališta i tijekom najvažnije noći u godini, dočeka 2020., koncert Tonyja Cetinskog, dok će za prezentaciju tradicionalnog dijela programa biti zaduženi rapski izvođači. Još jedan novitet, odnosno dobar primjer širenja suradnje organizatora na obogaćivanju adventske ponude je suradnja s Radio Rabom koji se pobrinuo za koncerte grupa Fluentes i 058 te Jelene Radan i Meritas.

 

Kako bi posjetitelji Najljepši otočni advent doživjeli svim osjetilima, mirisi raznih delicija iz adventskih kućica, tipični za ovo doba godine, svakodnevno će se širiti gradskim trgovima, baš kao i ponuda božićnog sajma.

 

Zdrave, sportske i edukativne aktivnosti

Ono što svakako treba naglasiti je želja organizatora da pored kulturno-zabavne i gastro ponude otočni advent ima i aktivnu komponentu. Potaknuti prošlogodišnjim uspjehom u organizaciji utrka prilagođenih širokoj lepezi kandidata, te motivirani novim priznanjima kao što su titula prvog Europskog otoka sporta i priznanje Wandermagazina, najčitanijeg i najrelevantnijeg njemačkog specijaliziranog medija za teme aktivnog odmora, a koji rapsku transverzalu Mišnjak – Kamenjak – Fruga – Lopar svrstava među najljepše planinarske staze Europe, organizatori su dio programa posvetili sportskim događanjima. Tako će svi zainteresirani ove godine imati priliku biti dio trkaće, biciklističke ili pak planinarske rute čiji će cilj prvenstveno biti upoznavanje rapske povijesti i arhitekture te prirodnih ljepota diljem otoka, ali i stvaranje navike o zdravom, sportskom stilu života.

 

Rab bez zimskog sna

Petu godinu zaredom Najljepši otočni advent kreće u novu zimsku avanturu i osvajanje simpatija svih vrsta posjetitelja, a spavanje zimskog sna će, barem za grad Rab postati pitanje prošlosti.

„Prvenstveno je suradnja vrijednih i kreativnih domaćih ljudi i organizatora ključ uspjeha bez kojeg današnji advent zasigurno ne bi zadržao titulu Najljepšeg otočnog adventa. To je ono što ga, pored drugačijeg okruženja, baš kao i Rabsku fjeru, čini posebnim, toplim, s istaknutim domaćim štihom, pa prema tome i dodatno privlačnom destinacijom. Veliki je uspjeh omogućiti sugrađanima, zahvaljujući svima njima, kvalitetniji društveni život i u zimskim blagdanskim danima, uključujući mogućnost rada zainteresiranim turističkim djelatnicima, ali i ostalim gospodarstvenicima, te ujedno stvoriti motiv dolaska turistima koji konačno upoznaju Rab na jedan drugačiji, kompletniji način. Rab želimo učiniti prepoznatljivim i po aktivnom turizmu, stoga pozivam zainteresirane rekreativce na božićno-novogodišnja sportska događanja“ istaknuo je gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

 

 

Kalendar adventskih događanja

Zavirite u kalendar ovogodišnjeg Najljepšeg otočnog adventa i pronađite nešto za sebe!

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime