Home Vijesti Svečana sjednica OV Lopara povodom Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe

Svečana sjednica OV Lopara povodom Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe

0
Svečana sjednica OV Lopara povodom Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Svemu unatoč, u protekloj godini uspjeli smo završiti dvije investicije – novo polje općinskog groblja u Loparu i cestu koja ide kroz Zonu i spaja se na postojeću cestu prema odlagalištu otpada Sorinj. Sportsku dvoranu također privodimo kraju, baš kao i luku Melak“, kazao je Borić, zhvalivši pritom Ministarstvu regionalnog razvoja, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu mora prometa i infrastrukture na izdvojenim sredstvima za dovršetak tih projekata. (načelnik Josip Borić)

Rab danas oglas

 

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, izaslanik župana PGŽ-a Marin Lazarić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU u Upravi za otoke Tajana Huzak, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić, delegacija prijateljske Općine Vladislavci predvođena zamjenikom načelnika Igorom Kovačevim, delegacija Grada Raba sa zamjenikom gradonačelnika Denisom Deželjinom i predsjednikom Gradskog vijeća Raba Željkom Peranom te načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina, a pored spomenutih gostiju, domaćini su posebne pozdrave uputili predstavnicima Udruge veterana Domovinskog rata Lopar.

 

Nakon “Lijepe naše” u vokalnoj izvedbi Novljanina Jose Butorca uz klavirsku pratnju Mladena Žmaka i minute šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, potpredsjednik Općinskog vijeća Lopara Joško Matahlija i formalno je otvorio svečanu sjednicu, a okupljenima se u ulozi domaćina obratio načelnik Općine Lopar Josip Borić.

Kroz 14-godišnju povijest ove mlade općine bila su formirana 4 saziva Općinskih vijeća, a od prošle godine do sada Vijeće je odradilo 8 sjednica, od kojih su dvije bile elektronske. U retrospekciji posljednjih godinu dana, drugačijih od svih do sada, Lopar bilježi i najbolji rezultat u povijesti Općine, onaj iz 2019., ali nažalost i jedan od najlošijih, koji je direktna posljedica ovogodišnje pandemije s kojom nitko nije mogao računati.

– „Premda smo u 2020. ušli s puno opravdanog optimizma i dobrih planova, s prethodno ostvarenim najvećim proračunom ikada u povijesti Općine u iznosu od 18.840.000 kuna, pojava prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj 25. veljače, promijenila je dotadašnju realnost i predviđanja, pa smo planirani proračun od 21 milijun kuna, nedavnim rebalansom smanjili na 13 milijuna kuna. Ipak u protekloj godini uspjeli smo završiti dvije investicije – novo polje općinskog groblja u Loparu i cestu koja ide kroz Zonu i spaja se na postojeću cestu prema odlagalištu otpada Sorinj. Sportsku dvoranu također privodimo kraju, baš kao i luku Melak“, kazao je Borić, zhvalivši pritom Ministarstvu regionalnog razvoja, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu mora prometa i infrastrukture na izdvojenim sredstvima za dovršetak tih projekata.

 

U kontekstu nastavka kvalitetne suradnje s Gradom Rabom Borić je spomenuo najveći projekt koji se trenutno odvija na otoku – sanaciju odlagališta otpada Sorinj čijim bi skorim dovršenjem, nakon pretovarne stanice, reciklažnog dvorišta, same ceste do odlagališta, elektrifikacije i vodovodizacije tog prostora otok Rab konačno, nakon više od pola stoljeća, mogao imati sanirano odlagališe.

 

Pohvaljena je i suradnja sa svim ministarstvima i sa samom Vladom. Tijekom nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Golom otoku otvoreno je i pitanje odnosa države i dviju lokalnih samouprava u kontekstu najprije razgraničenja, a zatim i ovlasti nad upravljanjem Golim otokom kojeg nakon predugo oklijevanja treba privesti svrsi.

 

Oba komunalna poduzeća Loparko i Lopar-Vrutak prošlu su godinu završila s dobiti, sustav je funkcionirao jako dobro i u pripremi sezone i u samoj sezoni, a alatima kojima ova društva raspolažu bit će uskoro pridodana i nova oprema u vrijednosti od 400 tisuća kune, te dva nova kamiona za odvoz komunalnog otpada.

 

Što se tiče TZ općine Lopar i ona je prošlu godinu završila s najvećim proračunom, a onda je u sezoni korone njezin proračun smanjen na najnižu razinu u posljednjih 15-ak godina. „Ipak“, smatra Borić, „i ove bi sezone mogli ostvariti određene uspjehe, jer je čitav otok Rab uspio ostati korona-free zona, a brojke govore da je Lopar negdje na 60% ostvarenih noćenja u odnosu na 2019. godinu, dok je plan proračuna Turističke zajednice rađen na predviđanju nekakvih 30% ostvarenja.“

 

Centar za kulturu Lopar također je odradio maksimum mogućega u ovoj sezoni – 15 aktivnosti, što radionica, što manjih koncerata, uz izuzetno uspješni 9. Festival skulpture u pijesku.

 

Iduće godine u Loparu se očekuje dovršetak Sportske dvorane, a uz dvije građevinske investicije – nadogradnju Ureda TZ i izgradnju hale za komunalno društvo, u Općini se nadaju ishođenju građevinske dozvole za izgradnju novog dječjeg vrtića pored škole i dozvolu za cestu prema groblju.

 

Na kraju načelnik Borić je od srca zahvalio i vlč. Frani Broziću koji nakon 23 godine službovanja odlazi iz župe Lopar, a na čije mjesto dolazi novi župnik vlč. Božidar Volarić.

 

Nakon obraćanja gostiju, za sam kraj sjednice ostavljena je svečana dodjela priznanja, koja su, s obzirom na izvanrednu situaciju izazvanu pandemijom, ove godine dodijeljena samo najuspješnijim učenicima. Posebno izrađeni medaljoni za odličan uspjeh i primjeran rad tijekom svih osam godina osnovnoškolskog obrazovanja uručeni su učenicama Loreni Matahlija i Chiari Pičuljan, dok su Pohvalnice za odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja, uz novčanu nagradu uplaćenu na bankovni račun, zavrijedili Vanessa Matahlija i Karlo Mušćo.

Svečani ton tijeku sjednice osim Jose Butorca dali su i Loparski pučki pjevači izvodeći stare loparske napjeve.

 

Obilježavanje Dana Općine Lopar započelo je jutarnjim polaganjem vijenca na središnji križ na općinskom groblju i svetom misom u 10.00 sati, a nastavit će se u utorak 8. rujna na sam blagdan Male Gospe svetim misama u 10,00, 15,00 i 17,00 sati, te trgovačkom i ugostiteljskom ponudom u luci Melak.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime