Home Vijesti Na 23. sjednici GV Raba jednoglasno usvojena Strategija turizma Grada Raba do 2030. godine

Na 23. sjednici GV Raba jednoglasno usvojena Strategija turizma Grada Raba do 2030. godine

0
Na 23. sjednici GV Raba jednoglasno usvojena Strategija turizma Grada Raba do 2030. godine

Foto: RabDanas

 

Prethodno u aktualnom satu vijećnica Melita Vlahek (Nezavisna lista Ostanak) pitala je predstavnike gradskih vlasti kako teku pregovori sa ŽCGO Mariščina vezano uz povećanje cijena zbrinjavanja otpada i da li će se, s obzirom na okolnosti, krenuti u realizaciju nadogradnje Osnovne škole ili ne?

Rab danas oglas

Odgovarajući na prvo pitanje zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin odgovorio je kako se ne radi o pregovorima sa ŽCGO Mariščina, već je Nadzorni odbor tog društva nadležan za prihvaćanje cijena.

– “Međutim”, kazao je Deželjin, “u odnosu na onu informaciju i visinu cijene s kojom se izlazilo u medije prije mjesec dana, a radilo se o 1.180,00 kn po toni otpada, usvojeno je privremeno riješenje prema kojem je cijena sa 480,00 kn po toni porasla na 540,00 kn, što jest povećanje, ali niti približno onakvo kakvo je bilo najavljeno. To je cijena koja vrijedi za sljedećih nekoliko mjeseci sigurno, a u idućoj godini će vjerojatno ta tema ponovno doći na red”, poručio je Deželjin.

 

U odgovoru na drugo pitanje vijećnice Vlahek, gradonačelnik Nikola Grgurić je kazao kako je prije 4-5 dana u Rijeci u zgradi Županije održan jednosatni sastanak s županom i pročelnicom na tu temu, te da su novonastale okolnosti dovele do toga da Županija u ovom trenutku ima drugačiji stav, drugačiju poziciju i drugačije mogućnosti, te da Rab očito više nije prioritet.

– „Ipak“, kazao je Grgurić, „mi smo kao jedinica lokalne samouprave ponovno uložili dodatni napor, dali dodatnu inicijativu, te smo se uspjeli dogovoriti da kroz sljedećih mjesec dana potpišemo Sporazum, a sve s ciljem da nadogradnja Osnovne škole Ivana Rabljanina ipak krene u 2021. godini. Započete radove na jesen 2021. nosit će Grad Rab, a onda ćemo čekati proračun za 2022. godinu s kojim će se u financiranje nadogradnje uključiti i Županija kao vlasnik i osnivač. Ovaj bi projekt trebao biti dovršen u očekivanom roku od 3 godine, nakon čega bi rapski učenici konačno mogli krenuti s jednosmjenskom jutarnjom nastavom. Ne treba naglašavati koliko bi realizacija ovog projekta značila za nas. U projektu ćemo kao Grad sudjelovati s nekih 50%, radi se o iznosu negdje između 10,5 i 11 milijuna kuna, te ćemo ponovno preskočivši županijske prioritete, u 2021. konačno biti u prilici krenuti s nadogradnjom škole”, zaključio je Grgurić.

 

Svjesnost potencijala koji još nisu iskorišteni i želja za iskorakom

Uslijedila je detaljna prezentacija Prijedloga Odluke o usvajanju strategije turizma Grada Raba do 2030. u kojoj su voditeljice istraživačkog tima, izrazivši najprije zadovoljstvo suradnjom sa svim dionicima provedenog istraživanja, obrazložile tijek, metodologiju, rezultate i akcijski plan strategije.

Osim brojnih radionica i sastanaka, terenskog obilaska područja Grada Raba, za potrebe izrade ove strategije anketirani su i svi ključni dionici projekta kako bi Gradu bio isporučen originalan dokument, rađen samo za Rab i na temelju nalaza istraživanja koja su u okviru uvjeta samog natječaja provedena upravo na području Grada Rab.

Zanimljivo je bilo čuti i rezultate tzv. benchmarkinga, odnosno usporedbe po određenim indikatorima turizma Grada Raba i Grada Malog Lošinja. Već iz usporedbe strukture smještajnih kapaciteta vidljivo je da je stanje u Malom Lošinju bitno drugačije nego u Gradu Rabu. To vjerojatno i jest jedan od ključnih razloga boljih performansi malološinjskog turizma. Naime, privatni smještaj u Gradu Raba zauzima nekih 78% ponuđenih smještajnih kapaciteta, dok je u Malom Lošinju to nekih 43%, kampovi u Malom Lošinju značajno više sudjeluju u strukturi ponude s čak 42% (Grad Rab 8,7%), a i hotelski je smještaj također u nešto većem postotku prisutan na Malom Lošinju u odnosu na Rab. Ta je struktura smještajnih kapaciteta jedan od uzroka i izraženije sezonalnosti na području Grada Raba gdje je čak 62% dolazaka koncentrirano u samo dva ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu.

Grad je pak u lipnju 2019. formirao i Partnersko vijeće, skup relevantnih osoba koje su radile s istraživačkim timom na izradi ove strategije i ta je interakcija, prema riječima dviju voditeljica, bila više nego korisna.

Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo i zaštitu okoliša svojim je mišljenjem utvrdio da za Strategiju nije potrebno dodatno provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš te da je prihvatljiva za ekološku mrežu što je posebno važno imajući u vidu osjetljivost otočkih mikrosustava.

Voditeljice su kao vrlo pozitivnu okolnost istaknule visoku svijest lokalnog stanovništva o važnosti turizma, kako u gospodarskom tako u društvenom i ekološkom smislu, te veliki interes za aktivnim sudjelovanjem u razvoju. Od strane ispitanika izražen je visok stupanj kritičnosti što također ukazuje na njihovu svjesnost potencijala koji još nisu iskorišteni i želju za iskorakom.

Turizam se unutar Strategije promatra kao bitan dio gospodarstva Grada i kao jedna platforma za razvoj različitih poduzetničkih aktivnosti koje ne moraju nužno biti direktno vezane za turizam, tako da je akcent stavljen na plasman lokalnih proizvoda, aktiviranje svih resursa u Gradu, i priprodnih i kulturnih, da bi se produžila turistička sezona, a sve zajedno bi trebalo dovesti do podizanja konkurentnosti Grada Raba u pravcu osvajanja novih tržišta koja Rab za sada još nije osvojio. Sukladno strateškim ciljevima, definirana su i četiri prioriteta razvoja koji su kasnije u akcijskom planu razrađena po aktivnostima, nositeljima i vremenskom periodu te sadržavaju različite indikatore pomoću kojih je moguće pratiti u kojoj je mjeri nešto realizirano.

 

Gradonačelnik je na kraju zahvalio stručnom voditeljicama na prezenataciji i svemu odrađenome, kazavši kako ga veseli da je ovaj važan strateški dokument rađen upravo temeljem istraživanja rezultata i specifičnosti Grada Raba, imajući pritom u vidu da su budućnost i interes razvoja turizma Grada Raba usko povezani i sa susjednom Općinom Lopar, te da u tom kontekstu otok valja sagledavati u njegovoj cijelosti. 

 

Strategija je zatim usvojena jednoglasno.

 

U prvom polugodištu ostvaren višak u iznosu od 3.152.878,00 kuna

Pročelnica UO za financije Grada Raba Martina Španjol prezentirala je Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2020. godinu kao i njemu pripadajući Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju plana razvojnih programa Grada Raba.

Iz Izvještaja proizlazi da su ukupni prihodi i primici konsolidiranog proračuna Grada Raba u prvom polugodištu 2020. ostvareni u iznosu od 20.923.700,00 kuna ili 28,61% godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu 17.770.821,00 kn ili 24,66% tekućeg plana. Shodno tome prihodi i primici u izvještajnom razdoblju veći u odnosu na rashode i izdatke, te je ostvaren višak u iznosu od 3.152.878,00 kuna. Također, ukupno ostvareni prihodi i primici u prvom polugodištu 2020. manji su za 30% u odnosu na ostvarenje u 2019., dok su rashodi i izdaci manji su za 43,01%. Razlog tome je, naravno, situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju plana razvojnih programa koji je sastavni je dio Izvještaja o konsolidiranom proračunu sadrži razvojne aktivnosti koje su povezane s programskom i organizacijskom klasifikacijskom proračuna, pročelnica Španjol je naglasila i to da u prvom polugodištu ove godine Grad Rab nije koristio sredstva proračunske pričuve. Oba ova prijedloga usvojena su s devet glasova za, jedan glas protiv i jedan suzdržani glas.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime