Home Vijesti IZLOŽBA – Albinini facoli zaodjenuli vanjske zidove loparske crkve Rođenja Blažene Djevice Marije

IZLOŽBA – Albinini facoli zaodjenuli vanjske zidove loparske crkve Rođenja Blažene Djevice Marije

0
IZLOŽBA – Albinini facoli zaodjenuli vanjske zidove loparske crkve Rođenja Blažene Djevice Marije

Foto: RabDanas

 

I upravo ta njezina baštinarska sposobnost da “jasnije čuje odjeke blagdanskih usklika”, omogućila nam je da u ovo predbožićno vrijeme doživimo jednu originalnu izložbu postavljenu oko crkve Rođenja Blažene Djevice Marije čije je zidove Albina ukrasila s čak 110 šarenih tradicijskih “francuskih” facola duboko utkanih u živote loparskih žena.

Rab danas oglas

– “Prava je sreća u mjestu imati zaljubljenika u tradiciju i baštinu kao što je to Albina. Nismo slučajno za ovu izložbu odabrali baš crkvu U Gospoje jer se u njoj nalaze facoli koje su žene ostavljale za zavjet da se njihovi muževi i sinovi sretno vrate s plovidbe svojim kućama. Facol kao poseban dio loparske baštine naći će svoje mjesto i u budućem interpretacijskom centru “Čovik i more”, jer su ih upravo pomorci donosili vraćajući se sa svojih “vijaža” (uglavnom iz Francuske, pa od tuda i uvriježeni naziv “francuski facol”). Samo zajedničkim snagama i ljubavlju prema običajima i tradiciji možemo očivati taj komadić naše kulture od zaborava i prenijeti je na mlađe naraštaje. Albini se zahvaljujemo što je dio svoje bogate kolekcije podjelila s nama, te joj želimo da s istom strašću nastavi dalje”, kazao nam je Marin Mušćo u ime organizatora božićno-novogodišnjeg programa u Loparu Turističke zajednice i Centra za kulturu Lopar.

 

A evo što nam je nakon otvorenja ove izložbe kazala Albina Andreškić:

– “Bilo mi je posebno zadovoljstvo izložiti marame upravo u crkvi Majke Božje, s obzirom da je upravo ta naša crkva poznata po brojnim zavjetnim facolima i maramama koje okružuju oltar. U mojem je postavu 110 facola, što iz obiteljskog nasljeđa, što otkupljenih. Naime, svako toliko naiđe netko tko je čistio bakin ili prabakin ormar i u njemu pronašao stare marame/facole. Danas se te marame više ne nose svakodnevno, osim na glavama malobrojnih miještanki koje prkose promjeni mode i čvrsto se drže “svojega”. Upravo zbog toga mi je posebno drago da sam imala priliku izložiti sve ove marame. Svaki od ovih facola dio je povijesti kako mjesta, tako i osobne povijesti nekadašnjih vlasnica i njihovih obitelji. Svaki je poseban i svaki ima svoju priču, a na nama je da te priče otkrijemo i prenosimo dalje”, poručila nam je Albina Andreškić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime