logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 27 Srpanj 2015 07:26

Mladić iz zabave doplivao do otočića Dolina: HGSS ga spašavao, osiguravatelji stavili novac u džep

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Izvor: Portal Novilist.hr Izvor: Portal Novilist.hr

Najvjerojatnije pod utjecajem stimulansa, mladi turist je krenuo plivati preko Barbatskog kanala do Dolina, popeo se na vrh otočića, ali nije mogao nazad. Njegovo putno osiguranje ostat će osiguravajućem društvu jer im spašavatelji ne mogu fakturirati račun.

Pripadnici spasiteljskih službi izveli su još jednu uspješnu akciju - ovog puta je s vrha otočića Dolina u rapskom akvatoriju zbrinut mladi strani turist.

Neslužbeno se doznaje kako je mladić pod utjecajem stimulansa prvo divljao po Rabu narušavajući javni red i mir, da bi potom skočio u more i krenuo plivati preko Barbatskog kanala do Dolina, gdje se popeo na vrh otočića. Tamo ga je svladao umor, a do jutra je bio i dehidriran, bez mogućnosti samostalnog povratka.

U akciju spašavanja su uključeni Središnjica za traganje i spašavanje na moru (195), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (112), Lučka kapetanija Rab, Policijska postaja Rab te HGSS stanica Rijeka - ispostava Rab, koji su pronašli turista i prevezli ga na hitnu pomoć.

Ovu akciju, međutim, HGSS-ovci su iskoristili kako bi još jednom upozorili na pitanje opravdanosti trošenja nacionalnih resursa i besplatnog spašavanja.

"Hrvatska je turistička zemlja i dijelom od turista živi. Prema turistima i njihovim postupcima mora postojati i određena doza tolerancije, ali nenaplaćivanje spašavanja odnosi se na cjelokupni sustav zaštite i spašavanja, a ne samo na HGSS. Često se upire prema pojedincu i neodgovornom ponašanju ali postoji i drugi dio priče. Stranci odlaskom na ljetovanje uplaćuju i policu putnog/zdravstvenog osiguranja. Problem leži u činjenici da sudionici sustava traganja i spašavanja ne mogu naplatiti – fakturirati račun osiguravajućoj tvrtki. Dakle novac ostaje samo osiguravajućim društvima. Problem je uočen i na njegovom se rješenju, radi ali dok se sustavno ne riješi, Hrvatska i dalje ostaje zemlja za veliki odmor i dobru zaradu osiguravajućih društava, upozorio je HGSS na svojim stranicama.

Pročitano 14892 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1