Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2015 08:34

Rezanje administracije: Rapska Gradska uprava smanjena za četvrtinu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Izvor: Novi List Izvor: Novi List Autor: Ivor Balen

Ukupno bi broj zaposlenih trebao pasti s 33 na 25, a glavno pitanje po kuloarima je tko će biti prekobrojan. Izvlače se imena onih koji bi trebali ostati bez posla, pri čemu se u pravilu spominju zaposlenici koji su smatrani bliskima bivšoj, SDP-ovoj vlasti.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić krenuo je u sveobuhvatnu reorganizaciju Gradske uprave. Odnedavno je na oglasnoj ploči na ulazu u prostorije Grada izvješen novi Pravilnik o unutarnjem redu Gradske uprave Grada Raba, koji predviđa značajno smanjenje broja zaposlenika. Prema starom Pravilniku bilo je predviđeno 36 radnih mjesta, plus gradonačelnik i zamjenik, a zaposlenih je ukupno bilo 33 jer nisu sva mjesta bila popunjena.
Novi pravilnik predviđa 23 radna mjesta, plus gradonačelnik i zamjenik. Ukupno bi broj zaposlenih u Gradskoj upravi dakle trebao pasti s 33 na 25, odnosno za oko četvrtinu. Značajno kresanje troškova Gradske uprave Grgurić je najavio još u predizbornoj kampanji.

Predsjednica rapskog SDP-a i Grgurićeva prethodnica Rosanda Krstinić-Gušćić kaže da se nedavno moglo svjedočiti zapošljavanju novih pročelnika kroz pravno vrlo sumnjivu proceduru, a sada ulica i oglasne ploče donose poluinformaciju o ukidanju velikog broja radnih mjesta i mogućim otkazima. – Donošenje Pravilnika o unutarnjem redu i sistematizaciji u nadležnosti je gradonačelnika, ali se donosi na prijedlog pročelnika koji, nadam se, imaju logično, zakonsko i u konačnici ljudsko obrazloženje za isti i koji će nositi odgovornost za način na koji to provode. Navodno nikakav razgovor sa zaposlenicima nije obavljen te su informaciju doznali s oglasne ploče. Podsjetimo, u predizbornoj kampanji nije bilo najava otkaza, već upravo suprotno, da bi danas, bez razgovora sa zaposlenicima, izvjesili sudbine nekih ljudi na oglasnu ploču. Kada dobijemo sve informacije, SDP i vijećnici iz naše koalicije reći će što misle o ovakvom, najprije neljudskom postupanju, a o zakonitosti postupka nadam se da vladajući vode računa više nego kod izbora pročelnika, kaže Krstinić-Gušćić.

Reorganizacija Gradske uprave započela je donošenjem Odluke o ustrojstvu Gradske uprave na sjednici Vijeća 19. lipnja. Tom Odlukom promijenjeni su nazivi i djelokrug četiriju pročelništava. Nova pročelništva postala su Upravni odjel za financije, Upravni odjel za opće poslove i društvene djelatnosti, Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša i Upravni odjel za prostorno planiranje, gospodarstvo i turizam. Iza te Odluke uslijedio je Pravilnik o unutarnjem redu, odnosno nova sistematizacija, kojom dolazi i do značajnog smanjenja broja djelatnika.

Tko je prekobrojan?

Prema toj Odluci Upravni odjel za financije imat će šest zaposlenika, Upravni odjel za opće poslove i društvene djelatnosti osam, Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša šest, a Upravni odjel za prostorno planiranje, gospodarstvo i turizam tri. Glavno pitanje koje se poteže po rapskim kuloarima je tko će biti prekobrojan i o toj temi živo se raspravlja posljednjih dana na kavama i društvenim mrežama. 

Uporište u takvim raspravama su radna mjesta koja su prije postojala, a nisu predviđena novom sistematizacijom, iz čega se izvlače imena i prezimena onih koji bi trebali ostati bez posla. No pouzdane informacije o tome još nema, a teško je i nešto zaključiti iz samog popisa radnih mjesta, budući da je sistematizacija potpuno nova i po njoj neki od onih čije radno mjesto više ne postoji mogu biti postavljeni na novu poziciju. Neizvjesnost nije spriječila »rapske gatare« da pogađaju imena prekobrojnih, pri čemu se u pravilu spominju zaposlenici Gradske uprave koji su smatrani bliskima bivšoj, SDP-ovoj vlasti.

Ne bi bio prvi put u Gradu Rabu da se promjenom vlasti mijenjaju pojedini zaposlenici po tom ključu. Ovaj put razlika je u tome što su najavljene promjene sveobuhvatne, a gradonačelnik Grgurić, kako se može zaključiti iz njegovih predizbornih istupa, smatra da ima razlog za takvo postupanje u nezavidnom stanju gradskih financija koje je naslijedio. Teško je izračunati koliku će uštedu donijeti nova sistematizacija, ali je sigurno da je riječ o stotinama tisuća, pa možda i do milijun kuna.

Koeficijenti u petak

Prema Prijedlogu Odluke o koeficijentima za obračun plaće, većini zaposlenika Gradske uprave, koji zadrže posao, plaće će biti smanjene. Jedino koeficijent za pročelnike ostaje isti – 4,32. Brojni platni razredi radnih mjesta više ne postoje, pa tako po novoj sistematizaciji više nisu predviđeni glavni i viši rukovoditelji, rukovoditelji, viši savjetnici, viši stručni suradnici i viši referenti. Ostalima su koeficijenti umanjeni, savjetnicima sa 3,31 na 3,01, stručnim suradnicima sa 3,28 na 2,65 a referentima s raspona 2,19 do 3,21 na raspon od 2 do 2,47.

U konkretnim neto brojkama, bez dodataka na staž, plaće pročelnika ostaju 8.735 kuna. Savjetnici su prije imali 6.911 kuna, a sada će imati 6.370. Stručni suradnici sa 6.857 padaju na 5.720, a raspon plaća referenata, koji je bio od 4.889 do 6.731 kunu, sada će biti od 4.546 do 5.395 kuna. Staž može ove iznose povećati i za više stotina kuna. Npr. za 10 godina staža od oko 250 do 400 kuna.

Prema izračunima Grgurićeve administracije koji su se mogli čuti na jednoj od proteklih sjednica Vijeća, dug Grada Raba penje se i na 25 milijuna kuna, što je više od polovice godišnjih izvornih prihoda. Detalje nove sistematizacije Grgurić za sada nije želio izložiti.

– Više ću reći kada nova sistematizacija stupi na snagu i kada definiramo sve namještenike, rekao je Grgurić.

Pravilnik o unutarnjem redu je gradonačelnikova ovlast i on ne ide na Gradsko vijeće. Stupio je na snagu u četvrtak, osmog dana od objave na oglasnoj ploči. Da bi nova sistematizacija u potpunosti postala važeća treba donijeti i pripadajuće nove koeficijente za obračun plaća, što će se pred vijećnicima naći na sjednici u petak 31. srpnja. Nakon toga bit će konačno poznato i tko više ne radi u Gradskoj upravi.

Kako se može doznati iz Gradske uprave, među zaposlenicima vlada velika nervoza i neizvjesnost.

Pročitano 16163 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles