logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 745
Subota, 27 Travanj 2019 06:00

Rapski kantunić Josa Fafanđela: KRIŽEVA

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rapski kantunić Josa Fafanđela: KRIŽEVA Foto: Hrvoje Hodak

Zaveti su date riči kih se čovik mora i držat. A naš najveći rapski zavet je onaj koga su ljudi dali za spasenje od veloga zla, od one nidanje kuge ka je ne samo Grad nego i celi naš otok va svoj morš agvantala pa nas je ta bolešćina i više nego napol prepolovila.

 

Svi Rabljani morali bi zapametit da se je ta nesrića dogodila 1449. godine i da je najviše zla učinla Gradu va staromu Kaldancu. Ali i Gradu i po seliman cele su fameje umirale. Ali za još veće zlo, kuga se je na Rabu nanovo pojavila sedan godin potlije, ča oće reć godine 1456. I jopet pomor i vela muka.

Oni ki su mogli, bižali su i ća od Raba, pa bi se potle nazad tornivali.

 

Ali i Grad i sela nanovo su velo zlo pasali. Kroničari su zapisali da su va to vrime i Grad i celi otok Rab opustošeni. I tako se je dogodilo da su se i pučani i gospoda počali medase pomirevat, boj su i jedni i drugi propadali. Dodar su i mletačke vlasti pomolale, pa su ljudima dali va najam da po deliman moru i ovce čuvat. I svoga abukata su in dali da in i un pomore da se selo i život va njemu ča prvije okujetaju.

 

Dvi kuge bile su velo zlo na Rabu, ali na sriću i ta je bolešćina jednoga dana nestala, pa su rapski vjernici dali svoj zavet, kako zahvalu Bogu ča su spašeni i tako je nastala rapska Križeva i tradicija da se ona drži zadnje nedilje va aprilu. I to svake godine. Sve to na mod da sve rapske župe gredu Grad pješke, noseć svoje zastave, da se Gradu skupu i zajedno obavu svoju zavetnu molitvu. Evo, to se jušto ove nedilje i dogaja, a i va kalendaru piše da su to Križi, makar Rabljani taj veli zavet i dan danas zovu da je to Križeva. Kako je da je, ma ono ča je bilo- da se više nikad ne dogodi.

 

Ali i danas se moramo čuvat od novoga zla, od svega onoga i od svih onih ča nan vodu zamućuju, boj bi nas ta mutna voda jednoga dana isto mogla zimantat. Zato i na današnjin Križevamin nebi škodilo kakovu molitvu i na taj račun zmolit.

 

Joso Fafanđel, 15.3.2019.

Pročitano 3934 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1