Home Uncategorized @hr U vremeplovu emocija Krešimira Butkovića

U vremeplovu emocija Krešimira Butkovića

0
U vremeplovu emocija Krešimira Butkovića

Foto: RabDanas

U prepunoj dvorani škole Ivana Rabljanina, naš književnik, Rabljanin, Krešimir Butković – jer zimi je zagrebački Rabljanin u Zagrebu – proveo nas je iz prošlosti u budućnost, svojom jednostavnošću, pričajući u sadašnjosti o likovima iz romana. Njegov nećak Borna, zbog kojega je i roman napisao, rekao mu je da mora puno učiti kako bi mogao napraviti vremeplov da se može još jednom vratiti u vrijeme dok mu je otac još bio živ i još jednom ga moći zagrliti.

Niti jedna slijepa ulica, nijedan neprelazni zid, niti patnja, pa ni ona najveća i neobjašnjiva, nije bez nade i nije gubljenje vremena. Nema beskorisnih osoba ni stvari lišenih značenja, pa je Butkovićev jezik kojim se koristi u romanu jednostavan, smislen, prodoran, snažan, pun energije i života

Rab danas oglas

Krešo mu je obećao učiniti to svojim romanom, napisavši ga gotovo u jednom dahu – ili kako je on to dodao – uz par izdisaja.

Hvala mu što je podijelio s nama sve ono što zna, nadasve ono što on jest. Hvala mu i zbog tolikih godina koje izgledaju beskrajne u kulturi kao što je ova naša, hrvatska, iznenađujuće obijesna i površna, u kojoj se čita malo i loše, ili se ne čita uopće, a naslovi traju koliko ljetna oluja. I zato od svih knjiga koje možete čitati, u rukama vam se nalazi upravo ova: „Bornin vremeplov“. I postoji razlog za to, koji ćete otkriti nakon što pročitate knjigu i zatvorite oči kako biste ju osjetili u svome srcu.

Niti jedna slijepa ulica, nijedan neprelazni zid, niti patnja, pa ni ona najveća i neobjašnjiva, nije bez nade i nije gubljenje vremena. Nema beskorisnih osoba ni stvari lišenih značenja, pa je Butkovićev jezik kojim se koristi u romanu jednostavan, smislen, prodoran, snažan, pun energije i života. Roman obiluje dijalozima i humorom koji sve povezuje.

Sve nazočne, a posebno autora pozdravili su ravnateljica škole Anamari Šarin, voditeljica Gradske knjižnice Lidija Domijan Šipovac koja je Kreši uručila i prvu novodizajniranu člansku iskaznicu, te gradonačelnik Raba gospodin Nikola Grgurića.

Uživala sam u opuštenoj večeri kroz koju nas je proveo duhovitim dosjetkama radijski voditelj Damir Ćopić, skupa s Krešom, recenzenticom romana prof. Monom Othman i urednicom izdanja Tajanom Obradović, a koju su svojom pjesmom uljepšali članovi klape Krijanca, i naravno, svojim baršunastim, toplim glasom Tamara Galović uz klavirsku pratnju prof. Julije Dumić.

U toplom, istinski lijepom i osjećajnom ozračju večeri promocije zahvaljivali su mnogi nazočni noseći osmijeh na licu u tihu jesensku noć otoka. Dramska skupina škole pod vodstvom prof. Gordane Ćuk Ribarić izvela je jedan dijalog iz romana na zadovoljstvo i oduševljenje svih u dvorani oživjevši tako Bornin vremeplov kroz fragment ove emocionalno jake ali duhovite, a djeci naklonjene avanture.

Hvala ti Krešo, uživali smo! I u očekivanju smo tvojih novih knjiga!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime