logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Nedjelja, 26 Ožujak 2017 10:33

Izniman glumački uspjeh Mata Rukavine na LiDraNu u Primoštenu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Mate Rukavina, učenik 3.g razreda Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, u pratnji mentorice Margarite Čutul bio je na državnoj smotri LiDraNo 2017 od 22. do 25. ožujka u Primoštenu. Naš je Mate the King nastupio u kategoriji samostalnog scenskog nastupa izvevši monolog "Od šume do seksa" i još jednom dokazao svoj izniman talent.

U prvom dijelu monologa Mate u ulozi zabrinute majke učenika 6. razreda traži pomoć jer se njezin sin počeo naglašeno seksualno ponašati nakon što je za lektiru pročitao "Slavonsku šumu", a u drugom dijelu monologa se vješto preobražava u dr. Ostojića koji vidi rješenje u slanju na zdravstveni odgoj.

Nakon što je stručno povjerenstvo odgledao svih 36 pojedinačnih nastupa, donesena je odluka da Mate Rukavina još jednom izvede svoj monolog na završnoj svečanosti. Mate je u maniri pravog glumca stao na pozornicu pred prepunom kongresnom dvoranom i još jednom nasmijao i oduševio sve svojom kreacijom zabrinute majke Zorice i trezvenog literoterapeuta dr. Ostojića, a na okruglom je stolu posebno pohvaljen odabir teksta, iznimno kvalitetna gluma, povezanost glumca i teksta te dramaturška preciznost izvedbe.

 

Nakon što je stručno povjerenstvo u sastavu dramske pedagoginje iz ZKM-a Jadranke Korda-Krušlin i dramaturga i publiciste Jasena Boke odgledao svih 36 pojedinačnih nastupa, donesena je odluka da Mate Rukavina još jednom izvede svoj monolog na završnoj svečanosti. Za završnu svečanost, kojoj prisustvuju svi sudionici literarnog, dramskog i novinarskog izraza, uobičajeno je da se pročitaju jedan literarni i novinarski rad te izvedu dva pojedinačna i dva skupna scenska nastupa koja su na neki način obilježila ovogodišnju smotru.

Na okruglom je stolu posebno pohvaljen odabir teksta, iznimno kvalitetna gluma, povezanost glumca i teksta te dramaturška preciznost izvedbe. Mate Rukavina je u maniri pravog glumca stao na pozornicu pred prepunom kongresnom dvoranom i još jednom nasmijao i oduševio sve svojom kreacijom zabrinute majke Zorice i trezvenog literoterapeuta dr. Ostojića.

LiDraNo nema prvih, drugih ni posljednjih mjesta, svi smo dobili ista priznanja, ali ono što je pokazatelj uspjeha je pljesak i ovacije vrlo zahtjevne i koncentrirane publike čije stručno oko prati svaki nastup. Stručno povjerenstvo istaknulo je suradnički odnos među sudionicima, pomoć koju pružaju jedni drugima, ili kako je to simpatično primijetila Korda-Krušlin Kafka nosi stolicu Jesenjinu i pomaže mu kod pripreme scene za nastup.

Neprocjenjivo je iskustvo gledanja 14 najboljih skupnih scenskih nastupa od kojih neki mogu bez zadrške biti prikazani na pozornici bilo kojeg hrvatskog narodnog kazališta, a sasvim je izvjesno da gledamo buduće velike dramske umjetnike, pjesnike i novinare.

Najiskrenije čestitke Mati Rukavini i njegovoj mentorici Margariti Čutul, na još jednom velikom uspjehu!

Pročitano 4196 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 

 

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1