logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Petak, 07 Travanj 2017 21:58

Otvorena prva samostalna izložba rapske slikarice Nade Perčinić

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Otvorena prva samostalna izložba rapske slikarice Nade Perčinić Foto: Ivica Hodak

U organizaciji Lounge bara Conte Nero, unutar kojeg djeluje i Galerija Knežev dvor, u petak, 7. travnja otvoren je prvi dio prve samostalne izložbe rapske slikarice Nade Perčinić. U dijelu teksta kataloga ove izložbe spominje se podatak da je autorica svoje prve slikarske korake napravila promatrajući slikarske vještine legendarnog Fra Ambroza Testena. Doprinos njezinom likovnom odrastanju dao je i, nažalost također pokojni, vrsni rapski slikar i likovni pedagog Marijan Dragozet, a gospođa Nada voli poslušati i savjete svojeg barbatskog sumještanina – slikara Zdravka Šimičića.

O Nadi Perčinić i njezinom slikarskom opusu na otvaranju je govorio rapski čakavski pjesnik Josip Fafanđel, a otvaranje izložbe svojim je preludiranjem na gitari dodatno uljepšao Boris Kazija.

Možda će se netko zapitati, naglasio je na otvaranju izložbe Josip Fafanđel, zašto Nade Perčinić nije bilo do sada. Slika dugo, a ovo joj tek prva samostalna izložba, da bi odmah nakon toga dodao – ona je ipak tu, među nama, ne samo zbog sudjelovanja na tridesetak skupnih izložaba na otoku, već i izvan Raba, i to: u Zagrebu, Puli, Kutini, Novalji i Metkoviću. Osim toga, od samog osnivanja članica je i aktivistica ULIKS-a (Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Raba), te zagrebačke Grupe 69.

Nada Perčinić je, međutim – to i sama priznaje, na svoj način samozatajna, pa uglavnom slika u zatvorenoj atmosferi svog doma u Barbatu, bez posebnog ateljea, pa pomalo i skrivena od javnosti.

I, kako smo već napomenuli, ovo je prvi dio njene prve samostalne izložbe kojeg je nazvala „S mora i kamena“. Drugi dio izložbe bit će postavljen u istom prostoru krajem ljeta, kada će javnosti predstaviti svoj slikarski ciklus tematski posvećen maslini.

U katalogu ove izložbe osim Josipa Fafanđela o radovima i likovnom senzibilitetu Nade Perčinić pisala je i njezina sumještanka, prof. Tonka Kavran, koja između kaže: ...Neovisno o tome radi li se o tipičnim prizorima mora u sutonu, barkama, galebovima ili pak o pomalo netipičnim prikazima maslina ili narodne nošnje, riječ je zapravo o uobičajenim primorskim motivima duboko satkanim u dušu svakog otočana. Upravo zbog toga oni evociraju; bude nostalgiju i sjećanja na zavičaj koji polako iščezava.

Nakon što se slikarica Nada Perčinić, podosta uzbuđenim glasom, zahvalila svima na dolasku, a Josipu Fafanđelu na lijepim riječima i Borisu Kaziji na lijepom prebiranju na gitari, izložbu, koja će potrajati do 21. travnja, u prisutnosti rapskih ljubitelja likovnosti i članova ULIKS-a, uz nekoliko simpatičnih natuknica o autorici, službeno je otvorio zamjenik rapskog gradonačelnika Denis Deželjin.

Pročitano 3797 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

DOMOVINSKI POKRET 500

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1