Home Uncategorized @hr Noć knjige uz šetnju svijetom priča, glumački monolog Mate Rukavine i zanimljivo predavanje prof. Margarite Čutul

Noć knjige uz šetnju svijetom priča, glumački monolog Mate Rukavine i zanimljivo predavanje prof. Margarite Čutul

0
Noć knjige uz šetnju svijetom priča, glumački monolog Mate Rukavine i zanimljivo predavanje prof. Margarite Čutul

Foto: RabDanas

Programi posvećeni knjizi, u svim njenim tradicionalnim i modernim oblicima i kulturi čitanja održavaju se u knjižnicama, knjižarama, antikvarijatima, školama, vrtićima, čitateljskim klubovima, u bolnicama, zatvorima, staračkim domovima, javnim prostorima, a ove godine i u sredstvima javnog prometa, na brodovima Jadrolinije i u vlakovima Hrvatskih željeznica.

Ovogodišnji program Noći knjige Gradska knjižnica Rab organizirala je u suradnji sa Srednjom školom Markantuna de Dominisa.

Rab danas oglas

Nakon literarno-likovne radionice za najmlađe korisnike „Šetnja svijetom priča“ koju je vodila profesorica likovne kulture i diplomirana odgajateljica Ana Žigo, započeo je večernji program.

Sve prisutne oduševio je naš mladi, talentirani učenik 3.g razreda Mate Rukavina koji je izveo monolog „Od šume do seksa“ s kojim je nastupio na ovogodišnjem LiDraNu, Smotri likovnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva u Primoštenu i postigao veliki uspjeh.

U maniri velikog glumca, Mate je nasmijao i zabavio publiku i u dobrom raspoloženju poveo nas u Noć knjige.

Tematski se nadovezujući na Matin monolog, njegova mentorica i voditeljica školske dramske skupine Kameleoni, prof. Margarita Čutul održala je predavanje „Knjige koje „kvare“ djecu“.

Profesorica je govorila o cenzuri u knjižnicama kroz povijest, od antičkih vremena, pa sve do danas, navodeći primjere osuđivanih i zabranjivanih knjiga, od erotskih i pornografskih, koje vrijeđaju javni moral, do knjiga političkih emigranata i onih u kojima se iznose ideje suprotne državnim interesima, vjeri ili ideologiji vladajuće klase.

Osvrnula se i na obaveznu školsku lektiru i zabrinutost roditelja zbog nasilja, vulgarizama, seksualnog ponašanja i homoseksualnosti prisutne u pojedinim knjigama namijenjim dječjem uzrastu.

Spomenula je i kurikularnu reformu koja je iznijela i prijedloge novih školskih lektira, ukupno 208 naslova, rukovodeći se prvenstveno načelom suvremenosti. Klasična djela poput Homerovih epova i Marulićeve Judite preporučuju se za rad u školi, zbog teško razumljivih tekstova i jezičnih barijera, a za samostalno čitanje kod kuće preporučuje se 6-8 naslova po razredu.

Izuzetno zanimljivo predavanje motiviralo je i pojedince iz publike da se uključe u raspravu, nakon koje je uslijedila prodaja otpisanih knjiga iz fonda Knjižnice i druženje u holu i Studijskoj čitaonici.

Bila je to zaista jedna lijepa večer, provedena u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, u kojoj smo se nasmijali i dobro zabavili, ali i saznali mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija.

Napisala: Lidija Domijan Šipovac, ravnateljica Gradske knjižnice Rab

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime