logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 29 Travanj 2017 10:54

Poruke ljudske topline u prepletenim umjetničkim instalacijama Tatiane Loborec

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Poruke ljudske topline u prepletenim umjetničkim instalacijama Tatiane Loborec Foto: Hrvoje Hodak

Doista mnogo ljubitelja umjetnosti okupilo se jučer u galerijskom prostoru Lounge bara Conte Nero, na otvaranju izložbe originalnih umjetničkih eksponata, očaravajuće prepletenih instalacija rapske umjetnice Tatiane Loborec, iskazavši na taj način naklonost njezinoj osebujnoj umjetničkoj ekspresiji.

Tatianin dobar prijatelj, književnik, recenzent i veliki štovatelj umjetnosti, Krešimir Butković u svojem dijelu kataloškog predgovora izložbe "Prepleteno vrijeme", kojeg je na otvaranju izložbe u cijelosti pročitala Anja Kurelić, piše: "Namjera je umjetnice ukazati na prolaznost vremena i nas samih. Lako zaboravljamo, no lako i bivamo zaboravljeni i napušteni. Umjetnica u fokus uzima stare, zaboravljene fotografije, crno-bijela mjesta iz svog života i ponovno od njih čini "hot spotove" sadašnjice. Da, u naoko determinističkom kaosu, sve stvari mjesta i događaji su povezani, pa čak i tad kad to nema smisla. Tatiana svojom mustrom, svojim umjetničkim pletenjem opleće i povezuje te fotografije u jednu smislenu umjetničku instalaciju koja nosi svoju poruku."

"Namjera je umjetnice ukazati na prolaznost vremena i nas samih. Lako zaboravljamo, no lako i bivamo zaboravljeni i napušteni. Umjetnica u fokus uzima stare, zaboravljene fotografije, crno-bijela mjesta iz svog života i ponovno od njih čini "hot spotove" sadašnjice. Da, u naoko determinističkom kaosu, sve stvari mjesta i događaji su povezani, pa čak i tad kad to nema smisla. Tatiana svojom mustrom, svojim umjetničkim pletenjem opleće i povezuje te fotografije u jednu smislenu umjetničku instalaciju koja nosi svoju poruku." (Krešimir Butković)

Uvodni tekst kataloga kojeg potpisuje povijesničarka umjetnosti Josipa Prosinečki, pročitala je Tatianina sestra Maja Kaštelan, a u njemu između ostalog piše: "Autorica izložbe odabire fotografije Raba, svojega rodnoga grada, ali to podjednako mogu biti fotografije bilo kojeg drugog mjesta. Mjesta odrastanja, mjesta susreta, mjesta tužnih i sretnih događaja. Mjesta koja u našim mislima isprepliću mrežu sjećanja."

Željko Dumičić, koji je moderirao otvaranjem izložbe, zatim je dao riječ i samoj autorici izložbe Tatiani Loborec koja je vrlo kratko, samozatajna kakva jest, od srca zahvalila svima koji su svojim dolaskom uljepšali večer otvaranja njezine izložbe, a mnogi od njih, kako i sama kaže, dio su njezinog intimnog bogatstva kojeg nedvojbeno posjeduje i kojeg afirmira kroz umjetnički izraz.

Čast da izložbu proglasi otvorenom pripala je direktorici Ureda TZG Raba Ivani Matušan koja je najprije zahvalila Tatiani na njezinim prekrasnim umjetničkim porukama kojima je zaokupila pažnju svih posjetitelja, izrazivši posebno zadovoljstvo što je baš Tatianina izložba ta koju po prvi puta otvara u ulozi direktorice Ureda TZG Raba.

Mi ćemo na kraju samo dodati, ono što smo napisali i najavljujući ovu izložbu; Tatianino "Prepleteno vrijeme" u očici konca čuva životne priče od zaborava, a dok se gube navike, izričaj i identitet, umjetnica ga spašava u likovnosti na koju dosad nismo nailazili, stoga će ova posebna izložba, unatoč kratkoći svojeg trajanja, ostati još dugo pohranjena u emocionalne doživljaje onih koji će je posjetiti. Hvala Tatiana.

Pročitano 2610 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1