logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 12:38

Pet rapskih klapa i Mješoviti zbor "Refuli" ispjevali dva koncerta u svega tri dana

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Pet rapskih klapa i Mješoviti zbor "Refuli" ispjevali dva koncerta u svega tri dana Foto: Ivica Hodak

Drugačije zvoni dalmatinska klapska pjesma, kako to i stihovi kazuju, kada onako zapivana srcon i dišpeton, pored otvorenih ponistra i škura, prošeće pjacon i kaleton nego li kad je pomalo "sputana" na pozornici kino dvorane. Znali su to i organizatori ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana grada Raba pa su dvama klapsko-zborskim koncertima željeli dati i tu neodvojivu ambijentalnu notu izabravši prelijepu rapsku Gradsku ložu kao mjesto odvijanja koncerata. Ipak, nestabilne vremenske prilike od petka do nedjelje, primorale su organizatore da oba koncerta presele u zatvoreni prostor dvorane Kina Rab.

Nažalost upravo su te okolnosti dijelom utjecale i na ne baš veliku posjećenost ovih lijepih koncerata koji su zasigurno zaslužili i puno veći odaziv publike.

Petak uz klape „Sozal“, „Rab“, „Eufemija“ i „Krijanca“

Koncertom prvog od ova dva  koncerta, koji je u petak, 5. svibnja 2017., održan u dvorani Kina Rab, ujedno je startao program obilježavanja 9. svibnja – Dana grada Raba.

Te su koncertne večeri nastupili: ženska klapa „Sozal“ te tri muške klape „Krijanca“, „Eufemija“ i „Rab“ i, svaka je od njih, davši svoj izvođački maksimum, još jednom pokazala harmonične plodove svojeg rada, za što su bile nagrađene aplauzima, nažalost, malobrojne publike. Treba svakako spomenuti i to da klapu "Krijanca" vodi prof. Nereo Arbula, dok je za preostale tri rapske klape voditeljski zadužen maestro Miljenko Vidas Kery.

Nešto spontaniji i dulji aplauzi bili su upućeni ženskoj klapi „Sozal“. Naime rapske su „Sozalke“ na ovom koncertu izvele svoj noviji i, dojma smo, podosta zahtjevniji repertoar pjesama, pa su stoga opravdano dozvane aplauzima kako bi, jedine na tom koncertu, publici u „bisu“ poklonile još jednu – petu skladbu. Svaka je klapa, naime, izvela na koncertu po četiri pjesme iz svojeg repertoara.

Nedjelja uz "Refule" i "Anima Arbae"

Nedjelja je bila rezervirana za koncert Mješovitog zbora "Refuli" i novooformljene ženske klape "Anima Arbae". „Refuli“ su, vođeni zadarskom profesoricom Tatjanom Zorić i, u nekoliko skladbi, uz klavirsku pratnju prof. Julije Dumić, oduševli malobrojnu publiku. Isto to je učinila i ženska klapa „Anima Arbae“, koja će ove godine u šestom mjesecu, ako je suditi po onome što smo mogli čuti, itekako ozbiljno konkurirati za nastup na Omiškom festivalu.

Inače, nedjeljni koncert, u kojem je ženska klapa odigrala ulogu gosta Mješovitog zbora "Refuli", bio je na neki način još jedna posveta pok. maestru Ljubi Stipišiću Delmati, jer je prva pjesma s kojom su "Refuli" otvorili koncert bila "Oda Rabu" koju je maestro skladao na tekst pjesnikinje Stake Klanac Tulić. Ženska klapa „Anima Arbae“ kao posljednju pjesmu u svojem nastupu nadahnuto je izvela zahtjevnu klapsku skladbu "Ako smo mali na điografskin kartan" kojoj maestro Stipišić potpisuje i stihove i glazbe. 

Treba posebno istaknuti, a učinila je to i maestra Zorić, člana mješovitog zbora Refuli Gorana Ćuka koji je izvrsno ispjevao solističku dionicu klapski aranžirane uspješnice Tedija Spalata "Dalmatinska pismo moja", a da se koncert zaokruži Stipišićevim skladbama potrudili su se "Refuli" lijepom izvedbom „Nostalgije za Bogom“.

Pročitano 2037 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1