logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 09 Lipanj 2015 06:44

Otvorena izložba "Vježbanje obitelji" Fotografkinje Petre Mrše

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

U subotu 6. lipnja, u organizaciju Pučkog otvorenog učilišta Rab u Galeriji Knežev dvor, zamjenik gradonačelnika Grada Raba, gospodin Denis Deželjin, otvorio je izložbu "Vježbanje obitelji" suvremene fotografkinje Petre Mrše, koja se na svojim fotografijama pozabavila time kako se uhodani intimni odnosi mogu promijeniti i dovesti u pitanje direktnim iskustvom. Naime, kao što je napisala u svojem osvrtu na projekt „Vježbenje obitelji“ Petra Mrša je, vođena željom da preispita moć direktnog iskustva, kojim je, prema M. Foucaultu i J. Butleru, moguće dovesti u pitanje odgovore dobivene iz postojećeg sustava znanja, odlučila zajednicu u kojoj ima najtvrdokornije intimne odnose - primarnu obitelj – odvesti u novu situaciju te svakom članu ponuditi da podijeli s ostalima neke aktivnosti koje još nikada nije.

„Koje su aktivnosti prihvaćene kao normalne da se dijele unutar suvremene obitelji? Više se ne dijeli zajednički rad, znanje se ne prenosi s koljena na koljeno (već putem medija i institucija), slavlja su svedena na tri prevelika ručka godišnje u kojima nema pjesme niti plesa. Sve je ovo prihvaćeno kao normalno stanje mjesta u kojem iz biološkog bića prelazimo u društveno; u kojem bi trebali osjećati pripadnost kao kompletne ličnosti (a ne djelomičnu pripadnost određenu funkcijom koju u istoj izvršavamo). Kako možemo osjećati pripadnost grupi s kojom dijelimo tako sužen opseg aktivnosti? U želji da nađem neke nove prakse i «izvježbam» osjećati obitelj, otišli smo na putovanje u kojem sam stekla značajno novo iskustvo sa članovima svoje obitelji koje poznajem već 30 godina.“

Pročitano 757 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia