Home Uncategorized @hr Najnovija arheološka iskapanja na otoku Rabu

Najnovija arheološka iskapanja na otoku Rabu

0
Najnovija arheološka iskapanja na otoku Rabu

Foto: RabDanas

Kao uvodničar u prezentacije svojih kolega, dr. sc. Miljenka Jurkovića, redovitog profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gian Pietra Brogiola, redovitog profesora srednjovjekovne arheologije pri Sveučilištu u Padovi, na teme „Crkva sv. Lovre u Banjolu“ i „Urbana arheologija u Rabu“, prof. Miljenko Domijan je kazao:

„Ovdje se istražuju elementi ‘skrivenog’ Raba koji samo potvrđuju njegov visoki spomenički značaj o kojem svjedoči i katedrala, sva naša četiri zvonika i svi materijalni ostaci više ili manje prezentni u okruženju u kojem danas živimo. Taj skriveni Rab upotpunjuje naše spoznaje, bilo da se radi o lokalitetu pored Gradske lože i Plovanove ulice u Rabu, koji je praktički jedini ostao u kulturnom sloju kojeg je moguće istražiti, bilo da je riječ o mogućoj crkvi sv. Lovre u Banjolu čiji su ostaci za laika naoko vrlo neatraktivni i skromni, ali za poznavaoca vrlo zanimljivi i govore o visokoj razini arhitekture izvan grada, iz jednog povijesnog sloja kojeg možemo nazvati ranobizantskim ili ranokršćanskim, naravno s adaptacijom iz srednjega vijeka.“

Rab danas oglas

Dr. sc. Jurković je zahvalivši svima koji su došli na ovu prezentaciju napomenuo kako je nužno istraživanja koja su striktno znanstvena prezentirati ljudima. Ključno je shvatiti i vidjeti što baština znači i kako se ta baština može koristiti u svakodnevnom životu. Priča o spomenicima i spomeničkoj baštini priča je o korištenju vlastite prošlosti za budućnost i u kontekstu turizma i razvoja grada i prepoznavanja svoje vlastite prošlosti.
Uslijedila je detaljna i vrlo zanimljiva prezentacija ovogodišnjih rezultata istraživanja na oba spomenuta lokaliteta. Naime, zahvaljujući potpori Mie Rizner iz Konzervatorskog odjela u Rijeci te susretljivosti vlasnika, istraživanja su se usredotočila na crkvu sv. Lovre u Banjolu i na projekt urbane arheologije u gradu Rabu.

Na temelju brojnih indicija ove su godine u Banjolu na lokalitetu Lovrijenac na kojem se u rimsko doba nalazilo plodno polje, i koji je korišten za intenzivnu poljoprivredu što potvrđuju crteži u povijesnim katastrima, započeli arheološki radovi kojima je definirana crkva sv. Lovre i njezin oblik u prvoj fazi iz V. stoljeća, kao i drugoj, najvjerojatnije iz VI. stoljeća, kojoj pripadaju ranobizantske skulpture.

Drugo paralelno istraživanje usmjereno je urbanoj arheologiji grada Raba. Riječ je o malom fragmentu zidina otkrivenom prošle godine unutar dvorišta restorana Astoria za koji je osnovna ideja bila istražiti kronologiju.
„Jako mi je drago, kazao je prof. Jurković, da su vlasnici oba lokaliteta koja istražujemo, dali svoj pristanak kako bi mogli nesmetano raditi i sada i u budućnosti, i da možemo prezentirati ključne stvari razvoja otoka Raba koje će vam koristiti u budućnosti.

Radili smo prošle godine na jednom velikom projektu intenzivnog sveučilišnog učenja na otoku Rabu u okviru kojega smo prof. Brogiolo i ja uspjeli naći nekoliko lokaliteta koji su od iznimne važnosti i odmah smo zatražili novce kako bi mogli krenuti u prvu fazu istraživanja. Sigurni smo kako u suradnji s kolegama, s konzervatorskim odjelom u Rijeci, s Miom Rizner, s Miljenkom Domijanom, s Katarinom Ribarić i čitavom ekipom koja je tu prisutna, možemo učiniti nešto veliko.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime