logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017 20:05

Bečka izložba "IZVAN OKVIRA" umjetnika Željka Jančića Zeca novo je propitivanje granica njegovog stvaralaštva

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U Bečkoj galeriji "Part of Art" otvorena je 9. prosinca Multimedijska izložba pod nazivom IZVAN OKVIRA, našeg rapskog, kako ga je u jednom intervjuju za portal RabDanas Krešimir Butković nazvao, beskompromisnog multimedijalnog umjetnika s jasnom konceptualnom vizijom, Željka Jančića Zeca. Ovdje je konkretno riječ o radovima koji su nastali 2016. i 2017. godine, a sama izložba sastoji se od tri dijela i prikazana je u tri različita art medija. Ova multimedijska izložba Jančića Zeca propituje osobne granice i društveni, javni prostor.

 

Na izložbi "IZVAN OKVIRA" izloženi su instalaciski-likovni radovi kombinirane tehnike drvo, karton, metal, akril i ulje - Out of frame - nastali 2017. godine, zatim digitalni radovi - New York - 2016. godine i jedan video uradak pod imenom - Get away from yours limits - 2016. godine. Instalacijske slike doslovce izlaze iz okvira slika, pa je po tome i sama izložba dobila naziv.

IZVAN OKVIRA još je jedan iskorak umjetnika Željka Jančića Zeca u smjeru propitivanja osobnih granica u njegovom dosadašnjem umjetničkom radu. Drugi i treći dio izložbe sačinjavaju video&digital art, a odnosi se na propitivanje društvenih tematika odgovarajući između ostalog na pitanja:

  • Kako se nedostatak privatnog, javnog prostora odražava na naš svakodnevni život?
  • Kako svjesnije planirati društveni i osobni prostor? 

Sveukupno na izložbi je izloženo dvadesetak radova, a otvorio ju je voditelj galerije i bečki fotograf Dino Rekanović. Izložba ostaje otvorena do 23. 12. 2017. godine.

Na otvorenju je izveden i performans pod nazivom, a home for everybody - arthritis is possible here?

Inace ova izložba, ciklus koji je u nastajanju i u procesu, planirana je na Rabu u galeriji u Kneževom dvoru u ljeto 2018. godine!

 

O autoru

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci 1969 godine. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je u Nizozemskoj na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Živi i radi u Rijeci, Beču i na Rabu.
Željko Jančić Zec slikar je i multimedijalni umjetnik, koreograf i redatelj. Nastupio je i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Utemeljitelj je umjetničke udruge "PART OF ART" u Beču koja djeluje kao platforma različitih pravaca umjetnika. Od 2012. godine je predsjednik World Art Games (WAG) Austrije. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima. Nastupio je i izlagao u više od 20 zemalja širom svijeta. Sudjelovao u više od 100 samostalnih i grupnih izložbi, te prezentirao svoju umjetnost na tri kontinenta.

Pročitano 948 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia