Home Uncategorized @hr Željko Jančić Zec sa svoja dva filma na International Art Showu THE BODY LANGUAGE – IT’S LIQUID u Veneciji

Željko Jančić Zec sa svoja dva filma na International Art Showu THE BODY LANGUAGE – IT’S LIQUID u Veneciji

0
Željko Jančić Zec sa svoja dva filma na International Art Showu THE BODY LANGUAGE – IT’S LIQUID u Veneciji

Foto: RabDanas

 

Željko Jančić Zec je multimedijalni umjetnik u punom značenju i dijapazonu tog obično pretjeranog odnosno zlorabljenog termina. Krenuvši od svojih slikarskih početaka ranih 90-ih, sredinom tog desetljeća otkriva interes za izvedbene umjetnosti, te za ispitivanje međuodnosa fotografije, kratkog eksperimentalnog filma i video arta, kad se ovi usmjere prema Body – Artu, umjetnosti performansa, mimi, odnosno prema eksperimentalnom kazalištu. (Branko Cerovac)

Rab danas oglas

 

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci. Diplomirao je u Nizozemskoj na «Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten».

Multimedijalni je umjetnik koji je nastupao i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Utemeljitelj je umjetničke udruge «PARTOFART» u Beču koja djeluje kao platforma različitih pravaca umjetnika. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima.

Jančić se počinje likovno izražavati početkom devedesetih godina.

Karakteristika Jančićevog umjetničkog rada jest stvaranje umjetnosti s ciljem istraživanja. Bavi se pitanjima svakodnevnog života, ljudske situacije te stanja i složenosti postojanja.

Ostvario je mnogobrojne samostalne i skupne izložbe pod različitim temama: «Oblici stvaranja svijeta», «Podvodni svijet», «Santasija», «Companions», «Dialog», «Iza sklopljenih očiju».

U radu na izvedbenoj umjetnosti Jančić je razvio “fotografsku i kinematografsku perspektivu”. Početkom 2000 godine, fotografija i video bitan su i stalan dio njegovog umjetničkog djelovanja. Producirao je nekoliko ciklusa fotografija: «Piedina», «Treno terreno», «Showroom», «The ghost has no home», «Urban leisure», «Blind through life». Ovakav rad otvara mu mogućnost da se igra s obje različite filmske tehnike, i daje mu razne mogućnosti izražavanja i izvođenja.

Producirao je nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova koji se uspješno prikazuju na međunarodnim filmskim festivalima pod nazivom: «Waterish», «The Second Man», «Comeback», «Blind through life». Dobitnik je nagrade za film «Waterish» na međunarodnom festivalu «Choreographic Captures International Competition 2008 Joint Adventures» te za film «The Second Man» na 41. festivalu KRAF u Rijeci.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime