Home Uncategorized @hr Kako je prošla Noć knjige 2018. u Gradskoj knjižnici Rab

Kako je prošla Noć knjige 2018. u Gradskoj knjižnici Rab

0
Kako je prošla Noć knjige 2018. u Gradskoj knjižnici Rab

Foto: RabDanas

 {gallery}Noc knjige 2018{/gallery}

 

Rab danas oglas

Rekordnih 672 sudionika, knjižnica, knjižara, škola, vrtića, muzeja, kulturnih centara, čitateljskih klubova i drugih institucija organiziralo je gotovo 1200 programa i prodajnih akcija sa ciljem promicanja knjige i kulture čitanja.

 

U Gradskoj knjižnici Rab u 18.00 h održana je Mala čitaonica za djecu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta s odgojiteljicom Mirjanom Drčec. Čitaonica je dobro posjećena, djevojčice i dječaci su s pažnjom poslušali priču o vuku koji je ispao iz knjige, prepričavali je i ilustrirali pročitano. 

Odaziv roditelja na predavanje Bila jednom jedna knjiga… o važnosti čitanja u razvoju djeteta, bio je znatno manji, iako bi tema trebala biti zanimljiva svima koji su svjesni važnosti obiteljskog odgoja u prvim godinama djetetova života, u kojem je čitanje i razvijanje ljubavi prema knjizi neizostavan dio. Čitanje je izuzetno važno za razvoj kognitivnih sposobnosti, obogaćuje rječnik i opće znanje djeteta, upoznaje ga s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, pomaže djetetu u rješavanju problemskih situacija, razvija maštu i produbljuje vezu između djeteta i osobe koja mu čita osiguravajući im nove zajedničke teme za razgovor i učenje o životu i svijetu.

Sve je to na vrlo zanimljiv i pristupačan način prezentirala Vedrana Domaćinović Pičuljan, pedagog Dječjeg vrtića Pahuljica nadopunjujući svoje stručno predavanje primjerima iz prakse, savjetima i preporukama kako i što čitati djeci, kako izabrati kvalitetne i edukativne sadržaje na internetu te kako uz knjigu koristiti i druge medije i uključiti ih u odgoj i obrazovanje djeteta.

Iako malobrojna, publika različite životne dobi sa zanimanjem je popratila predavanje, nakon čega je uslijedio razgovor i iznošenje vlastitih iskustava mama, baka, odgojiteljice, pa i jedne desetogodišnje djevojčice koja je već dugi niz godina aktivna čitačica i korisnica Knjižnice.

 

Gradska knjižnica Rab posjeduje zavidan broj knjiga u Dječjem fondu koji se kontinuirano nadopunjuje novim naslovima, a znatan je i broj stručnih i stručno-popularnih izdanja iz područja pedagogije i psihologije djece i mladih koje Knjižnica nudi svojim čitateljima.

Korištenje Dječjeg fonda i stručne literature je zadovoljavajuće, ali još uvijek daleko od Standardima propisanih mjerila.

 

Noć knjige je završila, no ostaje pitanje može li se i Rab priključiti drugim hrvatskim gradovima i bez panike razmišljati o budućnosti knjige?

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime