Home Uncategorized @hr Izvrsnim koncertom Ansambla Canso otvorene 33. Rapske glazbene večeri

Izvrsnim koncertom Ansambla Canso otvorene 33. Rapske glazbene večeri

0
Izvrsnim koncertom Ansambla Canso otvorene 33. Rapske glazbene večeri

Foto: Foto: IVO ŠUBIĆ

 Fotografije snimio Ivo Šubić

 

Tijekom proteklih desetljeća na Rapskim glazbenim večerima sudjelovali su mnogi renomirani glazbenici iz zemlje i inozemstva, a novu sezonu svojim je izvrsnim nastupom otvorio Ansambl za ranu glazbu Canso, izvevši za rapsku publiku glazbenu zbirku „Cantigas de Santa Maria“ nastalu u 13. stoljeću. Ovu zbirku, koja u sebi objedinjuje veoma različite kulture tadašnjeg svijeta – europske i arapske stilske elemente, liturgijsku i svjetovnu glazbu običnoga puka sa sofisticiranom glazbom provansalskih trubadura, dao je notno zapisati kastiljanski kralj Alfons X. el Sabio (Mudri).

Rab danas oglas

 

Publika je doista uživala u vrhunskom muziciranju Ansambla Canso, sastavljenog od članova ansambla „Renesans“ iz Beograda, „Minstrel“ iz Zagreba i „Alta Capella Carniola“ iz Ljubljane, iskazujući svoje zadovoljstvo dugim aplauzima. Različita glazbena iskustva članova ansambla, od europske klasične glazbe, preko renesanse i srednjeg vijeka, pa do jazza, objedinjena su zajedničkom željom za otkrivanjem najstarijih glazbenih zapisa i aranžiranjem skladbi u povijesno osviještenom stilu, a njihove izvedbe teže prvenstveno k spontanosti, ne zanemarujući saznanja o izvedbenoj praksi glazbe iz vremena u kojem su ove skladbe nastale.

 

Pod umjetničkim ravnanjem jedne od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica prof. dr. Ljerke Očić, profesorice orgulja i komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, članice niza međunarodnih žirija i majstorskih tečaja interpretacije, 33. sezona Rapskih glazbenih večeri brojit će 11 vrhunskih koncerata klasične glazbe.

 

Rapske glazbene večeri pomažu Grad Rab, TZ Grada Raba, Primorsko goranska županija i Ministarstvo kulture.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime