logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

  • Imperial
Ponedjeljak, 09 Srpanj 2018 11:15

"Refuli" otjerali oblake i zapjevali s gostima na pozornici Ljetnog kina Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
"Refuli" otjerali oblake i zapjevali s gostima na pozornici Ljetnog kina Rab Foto: Hrvoje Hodak

S nedjeljnog neba koje je prijetilo kišom rapski su "Refuli" uspjeli odagnati oblake, pa je večer protkana domaćom pjesmom i riječju, u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Rab, na zadovoljstvo mnogobrojne publike, ipak mogla mirno započeti.

 

Na pozornicu ukrašenu cvjetno-aranžerskom magijom cvjećarnice "Murtela", pod platnom na kojem je dominirao slikarski motiv vizure grada Raba, rapskog likovnog umjetnika Siniše Pahljine, redale su se pjesma za pjesmom u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora "Refuli i njihovih gostiju.

Treba svakako spomenuti da je Mješoviti pjevački zbor „Refuli“ osnovan 2013. godine u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Rab, i da od tada uspješno djeluje pod umjetničkim vodstvom prof. Tatjane Zorić.

 

 Prof. Tatjana Zorić -  mmjetnička voditeljica MPZ "Refuli"

 

Već na prvoj izvedbi obrade pjesme "La musica di notte" prof. Zorić je najavila dragu gošću koncerta, uvijek spremnu na suradnju, mladu i uspješnu rapsku mandolinisticu Zaru Paparić, a nedugo zatim publici se u najljepšem svjetlu predstavila još jedna rapska glazbenica, izvrsna mlada sopranistica Karla Matušan. Nakon što je, uz korepeticiju pijaniste Damira Sutlovića, otpjevala "Večer na Školju" i "Somewhere over the rainbow", u izvedbi "Santa Lucie" pridružili su joj se i "Refuli".

 

 Karla Matušan, sopran

 

I Zara Paparić i Karla Matušan ispraćene su dugim aplauzom svoje rapske publike. 

 

 Zara Paparić, mandolina

 

Večer je nastavljena u skladu glasova i naravi, kako je klapski način pjevanja, međusobnog druženja i interakcije s publikom, opisala prof. Zorić, a onda je na pozornicu izašao još jedan, na Rabu rado viđeni gost, hvarski čakavski pjesnik Miki Bratanić, koji je u sažetoj prezentacijskoj formi publici iz duše progovorio o, kako je sam kazao, mjestu začeća i "rodilištu" klapske pjesme - Konobi. Ovom je prigodom po prvi puta javno otpjevao i svoj "Konoba blues", pjesmu koja je dio autorovog projekta "Priča o konobi", povezujući tako na svjetskom glazbenom nivou dalmatinsku klapsku pismu i afroamerički blues te njihove težačke korijene.

 

Hvarski čakavski pjesnik Miki Bratanić 

 

Nažalost članovi klape "Navalis" iz Novalje na Pagu, iako najavljeni kao gosti večeri, zbog objektivnih razloga nisu mogli doći na Rab.

 

Uz često spominjanje maestra Ljube Stipišića Delmate i tragova koje je misionarski ostavljao duž čitavog našeg uzmorja, a osobito na otoku Rabu, nastavljeno je druženje uz pjesmu "Refula". Redale su se obrade pjesama; "Samo moru virujen", "Vitar puše", "Čet'ri stađuna", "Dalmatinska elegija", "Ružo crvena", "Vilo moja"...

 

 

Programski dio koncerta Mješovitog pjevačkog zbora "Refuli", koji je održan u organizaciji POU Rab, a  pod pokroviteljstvom TZG Raba i Grada Raba, završen je još jednim rapskim glazbenim darom, pjesmom "Spava moj Rab" za koju je stihove, još 70-ih godina prošlog stoljeća, napisao najstariji aktivni član Zbora Ivica Hodaka, a uglazbio ih je pok. maestro Franjo Habazin.

 

 

Na traženje publike za kraj ove lijepe večeri još je jednom otpjevana Runjićeva "Vjeruj u ljubav“, a nakon koncerta nastavljeno je druženje članova zbora i njihovih gostiju u Restaurant & Wine Baru 'In Vino Veritas' - Grand Hotela Imperial.

 

 

Pročitano 2019 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia

 

Popularno

Novi oglasi

Gliser Elan
( / Auto, moto, nautika)

Gliser Elan

Ford Cmax 2016.g.
( / Auto, moto, nautika)

Ford Cmax 2016.g.

Održavanje nekretnina
( / Nekretnine, zemljišta i prostori)

Održavanje nekretnina

Posljednje teme s tužibabe

U nastavku dostavljam slijed dopisa koje sam slao komunalnom redaru, gradonačeln...
Prije 1 godinu 0 21962
Imate neki problem koji treba netko riješiti... Ne znate tko je nadležan za rješ...
Prije 3 godina 0 28363

Novo u imeniku

Sea Kayak Croatia

Mala tvrtka za velike doživljaje na Jadranu!

Web Arba

Obrt Web Arba od 2005. posluje na otoku. Bavi se servisom računala i računalne opreme, izradom…