Home Uncategorized @hr Zanimljivo gostovanje književnika Damira Karakaša pred rapskom čitateljskom publikom

Zanimljivo gostovanje književnika Damira Karakaša pred rapskom čitateljskom publikom

0
Zanimljivo gostovanje književnika Damira Karakaša pred rapskom čitateljskom publikom

Foto: Foto: Jelena Hodak

 

Iz središnjeg prostora knjižnice zrakasto su se širile brojne stolice, u hodnike, prostore među policama, predvorje, sve do izlaza. Publika šarolika, od učenika do umirovljenika.

Rab danas oglas

 

Karakašu nije trebao ni voditelj ni moderator da običnu večer pretvori istovremeno u zabavnu i ozbiljnu, dajući joj, kroz pripovjednu šetnju od svoje rodne Plašćice pokraj Brinja do ulica Pariza, patinu minulih vremena i dah modernog doba. Karakaš je autor koji nam kroz svoja djela donosi autentične slike života, jezika i običaja zabačenih ličkih krajeva. Život je to koji je uvelike već nestao i sreća je naša da će se kroz Karakaševa djela barem djelić spasiti od zaborava. 

 

Posljednji Karakašev roman “Sjećanje šume”, nagrađen književnom nagradom “Fric” za najbolju neprevedenu prozu protekle godine, ušao je i u lektiru za srednje škole. Prodano je 6000 primjeraka knjiga, što je za hrvatske prilike doista golem broj.

 

Karakaš je dobitnik i Kočićevog pera, jedne od najznačajnijih književnih nagrada na području bivše Jugoslavije, a njegova su djela pretočena u filmove (Kino Lika) ili su na temelju njih nastali scenariji kazališnih predstava, pa je tako u Gavelli na kazališne daske postavljeno “Sjećanje šume”, a prije desetak dana u Satiričkom kazalištu Kerempuh premjerno je izvedena i predstava “Blue moon”. Pri uprizorenjima svojih djela na kazališnim daskama Karakaš inzistira da se govori ličkim naglaskom.

 

Zabavan, šarmantan, autentičan, vjeran sebi i svojim korijenima, Karakaš se osim kroz razgovor, rapskoj čitateljskoj publici predstavio i vještim narodskim glazbenim showom na harmonici, ali i svojim crtačkim talentom.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime