Home Uncategorized @hr Izloženi radovi nastali u radionici “Osnovne izrade mozaika” u Loparu

Izloženi radovi nastali u radionici “Osnovne izrade mozaika” u Loparu

0
Izloženi radovi nastali u radionici “Osnovne izrade mozaika” u Loparu

Foto: Foto: Jelena Hodak i arhiva CZK Lopar

 

Uz pomoć voditeljice radionice, Nives Gvačić, polaznici su upoznati s tzv. direktnom tehnikom slaganja staklenog mozaika. Njih 21, podijeljeni u dvije skupine, tijekom ciklusa od 4 radionice koje bi trajale i više od 3 sata, najprije su osmislili kompozicije i izradili skice za svaku pojedinu plohu, a potom su rezali, razbijali i na blokove siporexa slagali i lijepili komadiće stakla te na koncu fugirali izrađene prikaze. Ploče su zatim fizički spojene na način da tvore tri kvadra za sjedenje koja će nakon izložbe biti postavljena u javnom prostoru. U izradu ovih kreativnih klupa uloženo je više od 250 sati rada, što ovaj projekt čini vrijednim doprinosom zajednici. Mnogi će se sjetiti da je ovakva radionica bila realizirana i tijekom 2017. godine, a ponovljena je zbog velikog interesa javnosti.

Rab danas oglas

 

Uz zarazni entuzijazam i kreativnu energiju ravnateljice Centra za kulturu Lopar, Tonke Kavran, ovaj je Centar 2016. godine započeo projekt „Kreativnost u svakodnevici“ koji teži poticanju kulturno-umjetničkog amaterizma, razvoju senzibiliteta za različite umjetničke izričaje te aktivnom uključivanju stanovništva u programe u kulturi. Do danas je u sklopu ovoga projekta održano 35 likovno-kreativnih radionica namijenjenih srednjoškolcima i odraslima. U okviru ciklusa modeliranja gline i gipsa, lončarstva te dvaju ciklusa izrade mozaika u radionicama je sudjelovalo 116 polaznika, realizirane su 4 izložbe i izrađene su 2 mozaične instalacije namijenjene postavljanju u javnom prostoru.

 

Izložba koju su svojim uvodnim obraćanjima otvorili ravnateljica CZK Lopar Tonka Kavran i zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, može se pogledati u predvorju Općine Lopar do 5. svibnja nakon čega će instalacija biti premještena na Rajsku plažu.

 

Autori ovogodišnjih mozaičnih uradaka su (abecednim redom): Ana Maria Borić, Irena Dumić Antić, Sanja Dumić, Lidija Domijan Šipovac, Snježana Gulić, Vinka Guslov, Nives Gvačić, Ulrike Holzinger, Tonka Kavran, Ankica Keko, Ivana Makaus, Antonija Matahlija, Magdalena Matahlija, Martina Mlacović, Ines Pahljina, Emanuela Paparić, Bojan Pičuljan, Maja Pirić, Gabrijela Škarić, Andrea Šotić Nadalić i Sonja Štokić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime