logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 24 Travanj 2019 07:15

Završnicu programa osme Noći knjige u GK Rab obilježio nastup deset rapskih pjesnikinja i pjesnika

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Završnicu programa osme Noći knjige u GK Rab obilježio nastup deset rapskih pjesnikinja i pjesnika Foto: Ivica Hodak

U završnici programa osme Noći knjige sinoć je u prostoru Gradske knjižnice Rab održana večer poezije desetoro rapskih pjesnikinja i pjesnika.

Poetsku je večer otvorila ravnateljica Gradske knjižnice u Rabu Lidija Domijan Šipovac, koja je, među ostalim, podsjetila da se Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su na taj datum 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, (doduše Cervantes je umro na 23.4. po gregorijanskom, a Shakespeare na 23.4. prema julijanskom kalendaru). Španjolski knjižari su još 1923. počeli javno obilježavati dan Cervantesove smrti, a Unesco je 1995. taj dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava, koji se obilježava u više od stotinu zemalja.

 

Dan ranije, 22. travnja, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, obilježava se i Dan hrvatske knjige i to u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio svoju Juditu. Ti su dani, naglasila je Domijan Šipovac, posvećeni knjizi u svim njezinim oblicima, tradicionalnim i modernim, kulturi čitanja, nakladništvu, književnicima i knjižnicama.

 

Naglasivši da je sinoćnja Noć knjige u Gradskoj knjižnici Rab posvećena poeziji, koju mnogi nazivaju i kraljicom literarnih vrsta, ravnateljica rapske Gradske knjižnice pozdravila je prisutnu publiku, desetoro rapskih pjesnikinja i pjesnika, te učenike Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, Područnog odjeljena u Rabu; Mariju Ivić i Isabellu Dumić (mandoline) i Mara Renića (gitara) koji su dodatno uljepšali kazivanja pjesnika; jednom na početku, drugi puta sredinom i treći puta na kraju poetske večeri.

 

Desetoro je rapskih pjesnikinja i pjesnika; Albina Andreškić-Paparić, Miroslav - Mirko Borić, Anđelko Brna, Josip Fafanđel, Mirjana Fantauzzo, Jasna Gvačić, Željko Javoran, Petra Kordić, Željko Peran i Marica (Maja) Tomulić Kurelić, pročitalo po tri svoje pjesme, pretežno na rapskoj čakavštini, a čitanje svojih prvih pjesama Josip Fafanđel i Petra Kordić posvetili su svojoj sumještanki, rano preminuloj, Jadranki Baričević.

 

Na ovoj lijepoj večeri poezije u samoj završnici osme Noći knjige održanoj u Gradskoj knjižnici Rab, Anđelko Brna publiku je osim stihovima počastio i svojim nadaleko poznatim glazbeničkim umijećem sviranja na mih.

 

Pročitano 5273 puta

 

BORICkandidat400

DOMOVINSKI POKRET 500

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1