Home Uncategorized @hr Rapska zima u umjetničkoj imaginaciji članova ULIKS-a

Rapska zima u umjetničkoj imaginaciji članova ULIKS-a

0
Rapska zima u umjetničkoj imaginaciji članova ULIKS-a

Foto: Foto: Ivica Hodak

Pred okupljenim autorima, njihovim prijateljima i, općenito, prijateljima umjetnosti o izložbi je uvodno nekoliko riječi rekla predsjednica ULIKS-a i slikarica Vesna Mihelčić: „Naše radove nastale u dugim zimskim noćima za ovu je prigodu književnik Krešimir Butković, i sam zaljubljenik u Rab, pretočio u naziv Rapska zima pa ćemo tako ovdje moći vidjeti more i zalaske sunca, maslinike, uvale koje spavaju zimski san, vedute grada, istrošene kistove, zaleđene snove s naših putovanja u čudesne i egzotične krajeve. Naći će se tu i cvjetovi, stare fotografije protkane nježnim snovima, toplinom srca filcani komadi vune, začuđena lica prolaznika, nastat će i morski čovik te siluete i torza naših ljubavi. Ovu priču smo ispričali za sve vas koji ste štovatelji umjetnosti”, rekla je Mihelčić. Izložbu je službeno, u ime Pučkog otvorenog učilišta Rab, otvorila gospođa Barbara Marelić, koja je među ostalim rekla kako je prateći godinama rad „Uliksovaca“ i sama primjetila velike kvalitativne pomake u njihovom likovnom i skulptorskom izričaju.

Osim što je ovom izložbom obilježen i sa strane članova ULIKS-a blagdan sv. Nikole, ona je ujedno i jedno od događanja u sklopu božićno-novogodišnjeg programa Grada Raba.

Rab danas oglas

Na ovoj je izložbi predstavljeno 25 eksponata, među kojima i nekoliko vrlo zanimljivih skulptura, a za kraj donosimo vam i fragment iz prigodnog teksta kojeg je o ovoj izložbi napisao Krešimir Butković:

Bol unutrašnjosti preslikava se na platno, a potezi ruku na skulpturnom očitovanju svjesnosti drhtavi su od duševna oksimorona. Otočani kažu da su zime na otoku posebne. Da treba puno snage odolijevati introspektivnoj snazi osamljenosti. Umjetnik si može dopustiti depresivnost izazvanu kratkoćom dana. Onaj tko ne izražava dušu u likovnoj ekspresiji zatomljuje bol. Ubija ga dosada lišena potrebe za kreativnošću. Rapske zime su poticajne. Promišljaju o otuđenosti i izolaciji. Izolacija čuva identitet. Uliks je prepoznatljiv po svojim motivima otoka. Rapska zima ostavlja novi trag u fundusu udruge. Zime mogu biti lijepe, čarobne, inspirativne, tužne, vesele i sjetne. Pa i kad galebovi klikću nad kočama što režu mirnu površinu hladnog mora, i dok se nižu krovovi u rapskoj panorami, dok starac gura bicikl po kaleti, rapska zima je predivna dok reciklira stoljetni prizor otočkog života. Užitak ponovljivosti kojima umjetnici daju svevremenost, kvalitetu izričaja na zadovoljstvo onih koji tek upoznaju ili snatre o Božiću na Rabu i proživljavanju rapske zime.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime