Home Uncategorized @hr Božićna priča „Refula“ u Zadru – Pjesma uvijek spaja ljude

Božićna priča „Refula“ u Zadru – Pjesma uvijek spaja ljude

0
Božićna priča „Refula“ u Zadru – Pjesma uvijek spaja ljude

Foto: RabDanas

Pjesma nošena burinom razlila se Kalelargom

Nakon cjelogodišnjih proba, rada i nekoliko nastupa, uz nezaobilazni lipanjski koncert koji smo ove godine poklonili svome voljenom Rabu, članovi Mješovitog zbora „Refuli“ 29. prosinca 2015. godine su se u osobnom aranžmanu počastili jednodnevnim izletom u prekrasan, adventnim ugođajem okićeni Zadar. I nije slučajno što smo kao destinaciju odabrali upravo Zadar, na dan 29. prosinca 2015.! Naime, u sklopu manifestacije „Đir po gradu“ naš je đir po Zadru, između ostalog, bio obogaćen mirisima, okusima i zvucima Paga. Na Narodnom trgu, tijekom poslijepodneva, vrijedni su paški proizvođači nudili svoje delicije građanima prikupljajući humanitarnu pomoć za Dječji vrtić Latica iz Zadra. Nositelj ove humaniterne akcije je općina Kolan, a pridružili su im se Grad Pag, Grad Novalja i općina Povljana. Dok su prolaznici mogli uživati u paškim delicijama degustirajući proizvode Paške Sirane, Sirane Gligora i Sirane Mih, Vinarije Boškinac, Paške Solane, Benediktinskog samostana sv. Margarite, Maslinarske zadruge ”Vrtovi lunjskih maslina”, OPG-a ”Delicije iz bakine kredence” i vrijednih kolanjskih domaćica Ane Prtorić i Vesne Mirčić i usput donirali simboličan prilog za pomoć Dječjem vrtiću „Latica“, za zvuke koji su se mogli čuti Narodnim trgom niz Kalelargu, velikim dijelom bila je zaslužna prof. Tatjana Zorić, voditeljica našeg zbora. Ona je uz ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar, gđu. Renatu Peroš, pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Narodnog muzeja, jedna od glavnih koordinatorica 8. koncerta klapa „Darujmo mir ljudima dobre volje“ koji je započeo u 19,00 sati u Gradskoj loži. Svojom sjajnom božićnom čestitkom pred mnogobrojnom publikom, uz pučke pivače, predstavile su se ženske klape „Kolanjke“ (Kolan) i „Murtelice“ (Novalja), muške klape „Navalia“ (Novalja) i „Povljana“ (Povljana). Zvuci izvrsnih paških klapa mogao se pratiti prijenosom na video zidu ispred Gradske lože, stoga se pjesma, nošena burinom, razlila čitavom zadarskom Kalelargom. Igrom slučaja, rapski je zbor „Refuli“ također dao svoj pjevački doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji.

Iznenađenje za iznenađenjem!

Kad krenete na izlet, veselite se svakom novom susretu s mjestima, ljudima i novim iskustvima koja vas putem čekaju. A Zadar je uistinu grad vrijedan pažnje, inovativan i turistički iznimno privlačan. Stoga, sve pohvale organizatorici izleta, našoj članici Iki Halović! Namjera članova zbora bila je blagdanski posjet, šetnja Zadrom i uživanje na koncertu, čime smo htjeli iznenaditi voditeljicu zbora, koja nije ni slutila da dolazimo. Ipak, naša je Tatjana iznenadila nas, inzistirajući da zajedno s klapom „Kolanjke“ na kraju koncerta otpjevamo 3 pjesme. Suglasje Zadra, Kolana (Pag) i Raba oduševilo je publiku, a vidno je bila dirnuta i naša voditeljica. Osjetili smo snažnu potrebu da joj zahvalimo za svu radost muziciranja koju nam je, predano radeći s nama u ove 3 godine, priuštila. I onda kada su se neke stvari činile nemogućima, nije odustajala poštujući sve različitosti koje ovaj zbor čine, u najmanju ruku, neponovljivim, u onom toplom ljudskom smislu. Jer pjesma uvijek spaja ljude

Dirljiv susret sa Zoranom Debelićem

Rab danas oglas

I kao da je čuo naše misli, u jednom trenutku, nakon zajedničke izvedbe, iz zbora se, pjevajući s nama, na iznenađenje svih prisutnih, pojavio gosp. Zoran Debelić, sjajan čovjek, umjetnik,veliki zaljubljenik u svoj rodni Rab, te poklonio našoj voditeljici jednu od svojih slika. Srce na dlanu poprimilo je svoj najbolji mogući oblik – umjetnost kao hvala za umjetnost. Bio je to uistinu dirljiv trenutak za sve nas, čin zajedništva u kojemu se istovremeno ispreplitala nostalgija za Rabom i mladosti, uzajamno poštovanje, kao i misao na neke buduće sjajne projekte. 

Zajednička „suradnja“ klape „Kolanjke“ i zbora „Refuli“ nastavila se uz pjesmu, ples i „Zoranov i Sonjin vatromet“ kod 5 bunara, a kasnije i s ostalim sudionicima koncerta na prigodnom domijenku. Onda smo se brzo, poput „refula“ bure koji se doslovno i u prenesenom značenju osjećao u zraku, morali uputiti kući, jer valjalo je stići na trajekt u ponoć!

Hvala Zadru do nekog sljedećeg susreta i suradnje! Hvala Zoranu na ljubavi i sjećanju na mladost! Hvala Tatjani što „Refuli“ postoje!

Ispunjeni zadovoljstvom krećemo u novu 2016. godinu! 

Neka nam je svima uspješna!

Napisala: Gordana Ćuk-Ribarić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime