logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 02 Svibanj 2017 12:51

Stradaloj rapskoj mladosti u pomorskoj nesreći 1962. sutra će biti položeni vijenci uz spomenik na otočiću Trsteniku

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Podsjetimo, toga kobnoga dana 27. travnja 1962. godine, orkansko nevrijeme je nešto južnije od otočića Trstenik zahvatilo barku s osamnaestero učenika Ekonomske i Pomorske škole u Malom Lošinju, koji su krenuli kući na Rab za prvomajske praznike. Olujno more progutalo je petnaestero rapskih srednjoškolaca i vlasnika barke, a bitku s podivljalim morem dobili su tada 16-godišnji Marijan Pičuljan, koji je prvi uspio doplivati do Trstenika i ribarica koje su tamo potražile zaklon od nevremena, te 15-godišnja Marica Matić i 17-godišnja Nataša Valovičić.

Kratko vrijeme nakon te tragedije mještani dvaju otoka, Raba i Malog Lošinja, podigli su na otočiću Trsteniku spomenik stradaloj rapskoj mladosti - stilizacija galeba slomljenih krila. Tamo već desetljećima, na svaku obljetnicu ove velike pomorske tragedije, odlaze brojni prijatelji stradalih srednjoškolaca, članovi njihovih obitelji, predstavnici Raba i Lošinja. S obzirom da prošlog četvrtka, 27. travnja, nije bilo moguće isploviti prema Trsteniku radi nevremena, brod sa skupinom Rabljana koji će odnijeti vijence i cvijeće, te zapaliti svijeće u spomen na neprežaljenu stradalu mladost otoka, isplovit će iz rapske luke sutra, u srijedu 3. svibnja, u 9 sati. Tko god želi može im se pridružiti.

Do svoje smrti, glavni organizator ovih komemoracijskih odlazaka na Trstenik bio je Rabljanin, pomorski kapetan Tomislav Pahljina - Tomo, da bi se nakon njega ove tužne dužnosti zajednički prihvatili školski vršnjaci stradale generacije – Boris Dumičić i Josip Fafanđel, a redovite godišnje odlaske na otočić Trstenik bezrezervno pomaže i Grad Rab.

Pročitano 3066 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1