logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 13 Lipanj 2017 13:51

Otvaranje izložbe riječkog umjetnika Branka Lenića u okviru Rapskog likovnog ljeta / Galerija Pik, 16.6. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Otvaranje izložbe riječkog umjetnika Branka Lenića u okviru Rapskog likovnog ljeta / Galerija Pik, 16.6. u 21h Izvor: POU Rab

U okviru Rapskog likovnog ljeta u Galeriji Pik u Rabu, u petak, 16. lipnja 2017. u 21.00 sat, otvara se izložba riječkog grafičara, slikara i multimedijalnog umjetnika Branka Lenića. Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja 2017.

Branko Lenić rođen je u Rijeci 1954. godine. Pohađao je školu crtanja i slikanja kod Romola Venuccija (1972-1976). Diplomirao je grafiku na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Bavi se grafikom, slikarstvom, konceptualnom i multimedijskom umjetnošću, instalacijom, land-artom, grafičkim dizajnom.

Izlagao je na četrdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je mnogih angažiranih akcija i manifestacija (socijalnih, humanitarnih, ekoloških). Za svoj rad dobio je desetak domaćih i inozemnih nagrada.Član je HDLU-a Rijeka. Ima status samostalnog umjetnika. Živi i radi u Rijeci.

Novi ciklus radova, kompjutorskih grafika, Branko Lenić posvetio je planinama. Pohode po brojnim hrvatskim i znamenitim svjetskim planinama, svojstveno mnogim planinarima, prenio je u dnevničke zapise koje umjesto tekstom ispisuje sebi inherentnim, vizualnim jezikom. Desetljeća penjanja, hodanja i tumaranja zaključio je u sinergiji, u objedinjenom iskustvu Himalaja i Tibeta i uvijek izazovnih hrvatskih vrhova. Supostavljajući u odrazu azijske i hrvatske planine, Lenić otkriva simboliku onoga što vidi kao pobratimstvo lica u svemiru, univerzalnu poruku zajedništva i srodnosti, primjerice himalajskog Ama Dablama i Kleka ili tibetskog Kailasa i Snježnika. Artificijelni, montirani prizori emaniraju i odabrana značenja za konkretnu zajednicu (nepalsku, tibetsku) kojoj su planine sveta mjesta, Axis Mundi, kolijevka njene duhovnosti na razmeđu mita i zbilje. Živopisni, ikonografski parametrizirani kolorit prenesen je u padine i vrhove planina, a dojam pojačava podloga otiska, sjajna tkanina (umjetna svila) podsjećajući na palucajuće odbljeske dalekih obronaka. Intenzivni doživljaj planinskih ambijenata i osvajanja visina nerijetko prelazi u ispovijest u kojoj pulsira život sam.

(Sabrina Žigo)

Pročitano 957 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 

 

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1