logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

  • Imperial
Srijeda, 28 Lipanj 2017 11:20

RLLJ - Otvorenje izložbe ciklusa radova "Motivi iz okolice" Stipana Tadića / Galerija Pik, 30.6.2017. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
RLLJ - Otvorenje izložbe ciklusa radova "Motivi iz okolice" Stipana Tadića / Galerija Pik, 30.6.2017. u 21h Izvor: POU Rab

U petak, 30. lipnja 2017. u 21.00 sat, u Galerija Pik, na adresi Ivana Rabljanina 3, u gradu Rabu, u okviru Rapskog likovnog ljeta otvara se izložba "Motivi iz okolice" zagrebačkog slikara, ilustratora, strip crtača i muralista Stipana Tadića.
Izložba ostaje otvorena do 21. srpnja 2017.

Stipan Tadić

Jedan od najistaknutijih umjetnika mlađe generacije, Stipan Tadić, predstavlja se u rapskoj Galeriji Pik ciklusom radova Motivi iz okolice. Riječ je o trideset gvaševa na papiru nastalih prema autorovim skicama s putovanja okolicom Zagreba, gradićima i selima, u kasnu jesen i zimi 2016. Hvatajući prizore logikom fotografskog i filmskog snimanja, neposredno je bilježio svakodnevicu periferije u hibridnim krajolicima koji spajaju ruralnu i industrijsku sredinu. Motivi iz okolice inspirirani su znamenitim socijalno-kritički angažiranim Podravskim motivima, trideset i četiri crteža Krste Hegedušića nastalih 1931. – 1933. s idejnom i programatskom interpretacijom u Predgovoru Miroslava Krleže. Oslanjajući se na Hegedušićeve kompozicije, transponirao ih je u rubne ambijente zagrebačkog prigrada i lišen svake deklarativnosti, poput kroničara, slikao tipične situacije i ambijente poput vožnje ZET-ovim autobusom, kafića, kladionice, frizerskog salona ili dvorišta u kojem vise svinjske polovice. Ljudi u njima ne egzistiraju kao individue već kao određeni tipovi, poput likova u realističkom/naturalističkom romanu ili u filmovima talijanskog neo-realizma, na razini repetitivnosti i paradigme. Opora likovnost plošnosti, tvrde linije i ugaslih tonova lokalne boje oslanja se na ilustraciju i strip, ali i na poetiku nove stvarnosti i urbane prizore Georga Grosza.

Stipan Tadić rođen je 1986. u Zagrebu. Završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011., studij slikarstva u klasi profesora Zlatka Kauzlarića-Atača. Istaknuti je vizualni umjetnik koji djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist. Aktivan je na domaćoj i međunarodnoj sceni, sudionik rezidencijalnih programa od 2008. Djela mu se nalaze u Laubi, jednoj od najistaknutijih zbirki suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, te u Modernoj Galeriji u Zagrebu. Suosnivač je Udruge Ilirskog zmaja koja se bavi decentralizacijom likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada (2. nagrada Salona mladih 2011., 2. nagrada Bijenala u Santoriniju 2012., godišnja nagrada HDLU-a za mladog umjetnika 2014.).
Živi i radi u Zagrebu.

(Napisala: Sabrina Žigo)

Pročitano 531 puta
Pučko otvoreno učilište Rab

Pučko otvoreno učilište Rab ustanova je za organizaciju kulturnih aktivnosti i obrazovanje odraslih. Naša je misija osigurati bogatstvo događanja i na taj način omogućiti svakom otočaninu, kao i posjetiteljima Raba, kulturno-zabavnu ponudu tijekom čitave godine.

ucilisterab.hr/ | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Address
    Bobotine 1a , HR – 51280 Rab
  • Telephone
    051/777-341
  • Mobile
    091/368-4001

Social Profiles

seakayakcroatia

 

Popularno

Novi oglasi

Gliser Elan
( / Auto, moto, nautika)

Gliser Elan

Ford Cmax 2016.g.
( / Auto, moto, nautika)

Ford Cmax 2016.g.

Održavanje nekretnina
( / Nekretnine, zemljišta i prostori)

Održavanje nekretnina

Posljednje teme s tužibabe

U nastavku dostavljam slijed dopisa koje sam slao komunalnom redaru, gradonačeln...
Prije 1 godinu 0 21082
Imate neki problem koji treba netko riješiti... Ne znate tko je nadležan za rješ...
Prije 3 godina 0 27986

Novo u imeniku

Sea Kayak Croatia

Mala tvrtka za velike doživljaje na Jadranu!

Web Arba

Obrt Web Arba od 2005. posluje na otoku. Bavi se servisom računala i računalne opreme, izradom…