Home Uncategorized @hr „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ / 5.6.2018. u 11:00h – PŠ Lopar

„Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ / 5.6.2018. u 11:00h – PŠ Lopar

0
„Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ / 5.6.2018. u 11:00h – PŠ Lopar

Foto: CZK Lopar

 {gallery}Bogica{/gallery}

 

Rab danas oglas

 

O predstavi

Kao što su dvije prethodne predstave Kazališta Prijatelj („Priča o Tupsonima ili zašto treba učiti“ i „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“) tematizirale probleme učenja i zdrave prehrane kod djece, tako i predstava „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ govori o velikom, a zanemarenom problemu u odgoju. Odgajateljice u vrtićima rekle su mi da već u toj dobi djeca počinju vrednovati druge po odjeći, obući ili autu kojim roditelj dolazi u vrtić. Naravno takav sustav vrijednosti nametnulo im je vrijeme u kojem živimo. Agresivna propaganda modne industrije uvjerila je djecu da odjeća čini čovjeka, a općenito tretiranje životnih vrijednosti u medijima nameće nam spoznaju da onaj koji dobro ne zarađuje ili je nesposoban, ili je glup ili je na neki drugi način sumnjiv. U našem društvu bogati su „uglednici“ bez obzira kako su taj novac stekli. Ova predstava pokušava uputiti i naučiti djecu da je vrijednost i smisao ljudskog postojanja ipak u nečem drugom i da postoje neke stvari koje se ne mogu kupiti novcem. Nažalost, „socijalna diskriminacija“ je prisutna u svim sredinama. Mi želimo učiti djecu da prihvaćaju „drugačije“ i onda kad to „drugačiji“ ne znači ništa drugo doli da to dijete nema skupe igračke, tenisice, ili mobitele.

 

„Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ govori o dvije djevojčice vrlo različitog imovinskog statusa. Dok jedna dobije što god zaželi druga mora svoje igračke i igre smišljati sama. Ali upravo u tom smišljanju igre, izradi lutaka od voća i povrća, veselju mašte, leži radost djetinjstva. Brzo zadovoljavanje svake želje bogate djevojčice dovodi do dosade i emocionalne praznine i ravnodušnosti. Tom fabulom želimo uputiti djecu da se veselje i radost igre ne može kupiti novcem i da igru treba pronalaziti svuda oko sebe.”

 

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina.

 

  • Autor teksta i režija: Hrvoje Zalar
  • Glume: Anja Đurinović / Selma Mehić, Lukrecija Tudor, Hrvoje Zalar
  • Scenski pokret: Maja Đurinović

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime