Home Najave Rapske glazbene večeri: Koncert DUA VARGA u crkvi sv. Križa / (čet.) 5.7.2018. u 21h

Rapske glazbene večeri: Koncert DUA VARGA u crkvi sv. Križa / (čet.) 5.7.2018. u 21h

0
Rapske glazbene večeri: Koncert DUA VARGA u crkvi sv. Križa / (čet.) 5.7.2018. u 21h

Foto: Izvor: POU Rab

 

Nadia Varga Modrić (Čakovec, 1982.) klavir uči od svoje pete godine kod majke, a kasnije u Glazbenoj školi Varaždin u klasi prof. Ivane Hercezi i Jelice Kuzmin. Laureatkinja je državnog natjecanja HDGPP-a, međunarodnog natjecanja «Etide i skale», natjecanja komornih sastava u klavirskom duu s Domagojem Guščićem te finalistica prestižnog natjecanja EPTA, 1999. Magistrirala je studij glasovira u Grazu na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u klasi prof. Eika Strauba. Usavršavala se kod istaknutih glazbenih pedagoga i pedagoga za komornu glazbu: Jurice Muraia, Laszla Baranyaia, Erike Frieser, Michaela Geesa, Chia Chou (Trio „Parnassus“), Stacey Bartsch Kao solist, korepetitor i komorni glazbenik nastupala je diljem Hrvatske i inozemstva (Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka, Slovačka, Lihtenštajn, Švicarska) Radila je kao službeni korepetitor na majstorskim tečajevima profesora Rudolfa Leopolda (Austrija), Gerharda Mantela (Njemačka) i Valtera Dešpalja (Hrvatska).

Rab danas oglas

Snimala je za HRT i ORF. Bila je stipendistica zaklade „Musik und Jugend“. Nastupala je uz Simfonijski orkestar HRT-a i Hrvatski komorni orkestar. U duetu sa Zitom Vargom nastupila je na Osorskim glazbenim večerima i festivalu „Sommets Musicaux de Gstaad“ u Ženevi. Duo je dobitnik nagrade „Darko Lukić“ i nagrade Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 2010./2011.

 

Zita Varga (Čakovec, 1989.) počela je učiti violončelo sa šest godina u Glazbenoj školi u Varaždinu kod prof. Darija Milkovića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja, nakon čega nastavlja studij kod prof. Reinharda Latzka na Bečkoj akademiji gdje je 2013. godine magistrirala s odličnim uspjehom. Tijekom studija u Beču, kao najboljoj studentici gudačkog odjela, dodijeljena joj je Stipendija „Josef Windisch“. Dugo godina bila je i stipendistica zaklade Musik und Jugend iz Lihtenštajna. Usavršavala se na majstorskim tečajevima najvećih violončelista današnjice kao što su Ralph Kirshbaum, Frans Helmerson, Heinrich Schiff i Anner Bylsma. Laureatkinja je brojnih međunarodnih natjecanja kao što su radijsko natjecanje Concertino Praga u Pragu te natjecanje David Popper u Budimpešti, a 2007. godine osvojila je 2. nagradu na natjecanju Johannes Brahms u austrijskom Pörtschachu u konkurenciji 43 violončelista iz cijelog svijeta. Na istom je natjecanju osvojila i posebnu nagradu – recital na festivalu Sommets Musicaux de Gstaad u Ženevi. Osim brojnih nastupa u Hrvatskoj solistički je koncertirala i u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Češkoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Italiji i Rusiji, a kao solistica predstavila se i uz filharmonijski orkestar Sjevernočeškog radija, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar te Varaždinski komorni orkestar. Dvaput je u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži predstavljala Hrvatsku na koncertima za mlade talente i laureate, koje u Moskvi organizira zaklada Vladimira Spivakova. Na međunarodnom festivalu Holland Music Sessions 2008. godine bila je jedna od izabranih mladih glazbenika koji su se javnosti predstavljali nizom koncerata pod nazivom New Masters on Tour, održanim u prestižnim glazbenim centrima Europe.

Često nastupa sa svojom sestrom, pijanisticom Nadiom, a duo je nastupio na Osorskim glazbenim večerima i dobitnik je nagrade „Darko Lukić“ te nagrade Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

 

PROGRAM:

  • B. Papandopulo: Rapsodia Concertante / Introduzione – Arioso – Danza
  • G. Rossini: Une larme: Tema s varijacijama
  • F. Chopin: Etida u cis-molu Op.25, Br. 7
  • A. Piazolla: Le Grand Tango
  • D. Popper: Mađarska rapsodija, Op.68

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime