Home Najave Počinje zavodljivi vremeplov 17. Rabske fjere – dođite i doživite srednjovjekovni duh Raba

Počinje zavodljivi vremeplov 17. Rabske fjere – dođite i doživite srednjovjekovni duh Raba

0
Počinje zavodljivi vremeplov 17. Rabske fjere – dođite i doživite srednjovjekovni duh Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 {gallery}Fjera 2018 najava{/gallery}

 

Rab danas oglas

Večeras dakle počinje jedan od najatraktivnijih ljetnih događaja na obali, 17. Rabska fjera. Kao i svake godine, od 25. do 27. srpnja ulice Raba pretvorit će se u velebnu pozornicu, na kojoj će oko 700-tinjak kostiminranih sudionika, kroz 100-injak radionica oživjeti srednjovjekovne obrtnike, rapske samostreličare i vješte kuhare, ali i srednjovjekovni duh toga grada.

 

Naravno, zavodljivi vremeplov Fjere privući će i ove godine na Rab i brojne goste iz javnog i političkog života. Već tradicionalno među sudionicima, uz rapske samostreličare i članove brojnih rapskih udruga, koji čine okosnicu Fjere i nedvojbeno njezinu najveću vrijednost, ove će godine u posebnom ozračju proslave 50. obljetnice potpisivanja Povelje o bratimljenju, na Fjeri sudjelovati dragi prijatelji iz San Marina – Gruppo Arti e Mestieri di Montegiardino, zatim vitezovi iz njemačkog Königsbrunna, venecijanski Il Convito Musicale, sokolari iz Šibenika, prijatelji iz Sežane i Kočevja, skupina fanfarista i dobošara Fanfarenzug iz njemačkog Ravensburga i mnogi drugi.

 

 

Danas, na blagdan sv. Jakova, sprema se veličanstven spektakl. Riječ je o otvorenju Rabske fjere koja započinje predstavljanjem gostiju među kojima su knez, suci, općinsko vijeće, plemstvo i vlastela, trgovci, zanatlije, obrtnici i pučanstvo, umjetnici te ostali. Oni se u povorci spuštaju do Trga sv. Kristofora, gdje će u 21,30 sati gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić pred tisućama posjetitelja svečano otvoriti Rabsku fjeru.

 

Nakon toga slijedi svečana povorka sudionika Rabske fjere prema gradskoj Loži gdje se svi upisuju u knjigu Rapske fjere. Uz svjetlost baklji i glazbu koja dopire iz svakog kutka kreće izložba srednjovjekovnih starih zanata na kojoj sudjeluju pekari, medari, klesari, stolari, slikari na svili, školjkari, spužvari, pletači košara, cvjećari i mnogi drugi.

 

U četvrtak, na blagdan sv. Ane koji se obilježava 26. srpnja, proslava ne prestaje. Nastavlja se izložba starih srednjovjekovnih zanata na kojoj posjetitelji mogu vidjeti kako se na tradicionalni način, primjerice, izrađuje pojas za hlače. Od 21 sat posjetitelji će moći više saznati i o starom zanatu ribarenja u gradskoj luci i ispod Pjacete. Tik uz more uživat će u bogatoj gastronomskoj ponudi kao što su friška riba s gradela, ali i najpoznatiji otočki desert, Rabska torta.

 

Završni dan fjere, 27. srpnja, posvećen je Svetom Kristoforu, zaštitniku grada Raba, koji započinje svetom misom i procesijom. Središnji dio proslave su tradicionalne „Rapske viteške igre“, svečana parada i nadmetanje u pucanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ na Trgu sv. Kristofora s početkom u 21 sat.

 

Ovogodišnja fjera završit će vatrometom točno u ponoć, nakon čega će okupljeni na Trgu Municipium Arba prisustvovati zabavnom programu uz britanski ženski bend High On Heels. U živoj glazbi posjetitelji će moći uživati do jutarnjih sati.

 

 

Povijesni aspekt

Podsjetimo, Veliko vijeće grada Raba 21. srpnja 1364. godine, proglasilo je općinske blagdane ‘Rabske ferije’ koje su tada trajale 14 dana. Bio je to tada izraz časti kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, i počast sv. Kristoforu, čije su moći prema predaji, spasile Rab preusmjerivši strijele Normana od gradskih zidina . Za vrijeme trajanja općinskih svečanosti sud u gradu nije radio, dužnici sa sela slobodno su smjeli u Rab i iz Raba, a Gradska vrata bila su za sve otvorena. Svečanosti su se tako održavale od 1364. do 1852. godine. Od 2002. godine, kada su obnovljene, svečanosti moderne ‘Rabske fjere’ traju tri dana: 25. srpnja (blagdan sv. Jakova), 26. srpnja (blagdan sv. Ane) i 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora).

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime