logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 03 Listopad 2015 06:22

Dvodnevni program obilježavanja 300. obljetnice Župe sv. Ivana Kestitelja u Loparu (1715.-2015.)

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Dvodnevni program obilježavanja 300. obljetnice Župe sv. Ivana Kestitelja u Loparu (1715.-2015.) Izvor: Centar za kulturu Lopar

Ove, 2015. godine, Župa sv. Ivana Krstitelja Lopar slavi 300. obljetnicu svoga postojanja, a u subotu i nedjelju (3. i 4. listopada) održat će se središnje obilježavanje te značajne obljetnice.

Naime, prema dostupnim povijesnim izvorima, rapski je biskup dekretom od 30. rujna 1715. Lopar proglasio župom te ona, uz rapsku, postaje drugom samostalnom župom na otoku, a Antun Teser prvim svećenikom u Loparu. Tim povodom Organizacijski odbor obilježavanja obljetnice u suradnji sa Župom, Općinom, ustanovama, udrugama i drugim pojedincima priprema svečani program obilježavanja ove značajne obljetnice.

Uz svete mise, program obilježavanja uključivat će svečanu akademiju i promociju spomen-knjige 300 godina Župe sv. Ivana Krstitelja u Loparu te svečano otkrivanje i blagoslov kipa sv. Ivana Krstitelja pred župnom crkvom.
Program će započeti u subotu, 3. listopada, promocijom spomen-knjige 300 godina Župe sv. Ivana Krstitelja u Loparu te svečanom akademijom na kojoj će predavanja održati dugogodišnji glavni konzervator Ministarstva kulture RH Miljenko Domijan te sveučilišne profesorice Saša Potočnjak i Barbara Španjol-Pandelo. Predavči će se u svojim izlaganjima osvrnuti na tekstove objavljene u navedenoj spomen-knjizi kojom se nastojalo obuhvatiti pojedine segmente povijesti Lopara koja je nažalost nedovoljno istražena, a poseban naglasak bit će na temama koje se vežu uz život župe.
Nakon svete mise koju će predvoditi krčki biskup mons. Ivica Petanjak u zajedništvu sa svećenicima, u nedjelju, 4. listopada, pred župnom crkvom bit će otkriven te od strane biskupa blagoslovljen kip zaštitnika župe, sv. Ivana Krstitelja, kojega je izradio akademski kipar Vid Vučak.

Svečanost obilježavanja obljetnice bit će popraćena i prigodnim kulturno- umjetničkim programom koji će uključivati nastupe Župnog zbora Murtela, klapa Užanca i Sv. Marin, KUD-a San Marino te Pučkih pjevačica i Pučkih pjevača. 

S radošću Vas očekujemo!

Pročitano 762 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1