logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 06 Kolovoz 2019 08:07

Lutkarsko-glazbene predstave “TONKO I MUORE” / (uto.) 6.8.2019 - Poljanica kneg. M. Budrišić u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U utorak, 6. kolovoza 2019. u 21h, na Poljanici kneginje Mande Budrišić, smještenoj iza rapske katedrale, odigrat će se lutkarsko-glazbena predstava "Tonko i muore" osmišljena prema romanu Jože Horvata “Svjetionik” i namjenjena djeci rane školske dobi. Predstava je nastala kroz suradnju Udruge „Kamene babe“ (Kali) s Lutkarskim eksperimentalnim teatrom „Let“ (Zagreb). 

 

Priča je to o dječaku Tonku koji živi okružen planinama te nikada nije bio na moru. Tek kada se popne na vrh planine vidi more, modro i daleko, koje budi njegovu maštu. Kada padne noć, granice koje mu postavlja stvarnost u snovima nestaju. Tonkov krevet pretvara se u brod i on postaje mali od mora i palube – pravi moreplovac. No, prilikom jedne morske nezgode koja se dogodi u snovima na Tonkovu licu ostaje neizbrisiv trag koji čak ni u stvarnosti ne prestaje postojati. Kako će se Tonko rješiti toga misterioznog otiska i tko će mu u tome pomoći, pokazat će predstava.

 

Uz dvije lutkarice, Martu Banić i Ivu Tadej, predstavu izvode i dvoje glazbenika – Marta Kolega i Zlatko Ratkajec, koji uživo na sceni autorskim skladbama, pjevanjem i instrumentalnom improvizacijom prate animaciju lutaka koristeći frulu, kalimbu, tamburicu i gitaru.

 

U oblikovanju karaktera likova i mjesta radnje koje se nalazi negdje između mora i kopna srednjeg Jadrana, predstava pronalazi uporište na otoku Ugljanu – mjestu Kali i kaljskoj kulturnoj baštini. Osim književnog govora u predstavi se govori na kaljskom narječju, a korišteni su i elementi glazbene baštine toga mjesta.

 

Predstava u Rabu održava se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Grada Raba.

Pročitano 478 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1