logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 03 Rujan 2019 08:59

„Shvatiti sebe“- izložba portreta iz fundusa MMSU / 6.9.2019. u 21h - Galerija Pik u Rabu

Napisao/la POU Rab
Ocijeni sadržaj
(1 glas)


U petak, 6. rujna 2019. u 21.00 sat, u Galeriji Pik, u skllopu Rapskog likovnog ljeta, bit će otvorena izložba pod nazivom „Shvatiti sebe“. 

 

Izložba prikazuje izbor radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na temu portreta i autoportreta nastalih u vremenskom razmaku od jednog stoljeća. Izloženi su radovi Vladmir Becića, Iva Kaline, Ivana Kožarića, Branka Ružića, Frédérica Léglisea, Zorana Pavelića, Zlatka Kutnjaka, Nives Kavurić KurtovićFrana Šimunovića.

 

Što očekujemo od slike koja predstavlja portret? Odgovor na ovo složeno pitanje najvećim je dijelom uvjetovan vremenom i društvenim kontekstom u kojemu je rad nastao. Prikaz ljudskog lika, a time i onaj u kojemu se, više ili manje, mogu prepoznati obilježja portreta, u likovnoj se umjetnosti javlja vrlo rano, proteže se kroz različita povijesna i stilska razdoblja, aktualan je u suvremenoj umjetničkoj praksi pa ga možemo okarakterizirati kao jednu od najperzistentnijih likovnih tema. Glorificiranje ili idealiziranje portretiranog, njegovo kritiziranje ili karikiranje, naglašavanje emocionalnog stanja, težnja ka što većoj sličnosti i prepoznatljivosti predloška ili rješavanje likovnih formalnih pitanja tek su neki od aspekata koji se tematiziraju portretom. Suvremeni portret uvodi i nova gledišta kojima se problematiziraju i preispituju složenija socijalna i egzistencijalna pitanja, pitanje identiteta, položaj umjetnika i sustav umjetničkog vrednovanja te drugi oblici analitičkog sagledavanja današnjega društva. 

 

Izložba ostaje otvorena do 26. rujna 2019.

 

Izložbe Rapskog likovnog ljeta odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učičišta Rab, pod pokroviteljstvom Grada Raba i uz potporu Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i TZ grada Raba.

 

Pročitano 532 puta

 

 

 

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1