Home Najave Pokret Otoka – Stručna online panel rasprava o važnosti održivog razvoja malih otoka / 4.6.2020. u 10h

Pokret Otoka – Stručna online panel rasprava o važnosti održivog razvoja malih otoka / 4.6.2020. u 10h

0
Pokret Otoka – Stručna online panel rasprava o važnosti održivog razvoja malih otoka / 4.6.2020. u 10h

Foto: Izvor: Pokret Otoka

 

Rješenja su na otocima


U sklopu Celebrate Islands 2020 održat će se serija online stručni webinara u nekoliko europskih i mediteranskih zemalja (Španjolska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Portugal, Tunis, itd.). U Hrvatskoj će se u zajedničkoj organizaciji Udruge malih i održivih otoka SMILO i Udruge Pokret otoka održati stručna panel rasprava u četvrtak, 4. lipnja 2020. s početkom u 10 sati (CET) u trajanju od 2 sata. Događaj će se organizirati u online formatu, putem platforme GoToWebinar.

Rab danas oglas

Cilj događanja je, osim stavljanja naglaska na važnost održivog razvoja malih otoka, naglasiti njihovu ulogu i poziciju u novonastalom kontekstu globalne zdravstvene krize, o čemu će na stručnoj panel raspravi govoriti relevantni otočni dionici i donositelji odluka. Važno je da u ovom trenutku otocima i otočanima damo priliku da podijele svoja iskustva s izazovima s kojima se se susreli i koji nas tek čekaju..

 

 

O partneru organizatoru:

Celebrate Islands je godišnji događaj koji se održava od 2014. godine, a čiji su zajednički organizatori Conservatoire du Littoral i udruge PIM i SMILO iz Francuske. Tijekom događaja razmjenjuju se i naglašavaju sve pozitivne prakse koje provode mali otoci na međunarodnoj razini.


Inicijativa Celebrate Islands ima za cilj zajedničko promicanje mjera koje štite otoke kao i bogatstvo ovih izvanrednih teritorija i nužnost njihove zaštite.


U svijetlu globalne zdravstvene krize koja zahtjeva poduzimanje odgovarajućih mjera, sedmo izdanje Celebrate Island inicijative održat će se u potpunosti virtualno.


Celebrate Islands želi predstaviti dosadašnja iskustva otoka u vrijeme pandemije te raspraviti trenutna i buduća rješenja kao odgovore na izazove u kojima se nalazimo. Izazovi sa kojima se otoci suočavaju, naročito uzrokovani klimatskim promjenama i stihijskim razvojem koji niz godina rezultiraju uništavanjem otočnog ekosustava, pandemijom su još više izražreni te je još više naglašena potreba za pronalaženjem hitnih, sinergijskih i efektivnih rješenja kako bi se omogućilo dugoročno održivo očuvanje biološke raznolikosti i resursa na otocima.


Otoci više nego ikada postaju pravi primjeri dobre prakse čije će se inovacije i projekti replicirati i primjenjivati na kontinentalna i druga ruralna područja. Svake godine otoci iz svih krajeva svijeta okupljaju se da bi zajednički djelovali u smjeru očuvanja svojih teritorija i baštine, time potičući građane i posjetitelje da se aktivno uključe u proces razvoja zajednice te postignu potrebnu sinergiju s ostalim dionicima.


Zato-slavimo naše otoke 2020. godine te pozivano sve otočne dionike i one koje zanima otočni razvoj da nam se pridruže 4. lipnja 2020. na online događanju. jer rješenja su na otocima.


Sudionici:

U raspravi će sudjelovati predstavnici otočnih JLS-ova, poduzetnika i poljoprivrednika, regionalnih tijela javne uprave i predstavnik RH u Europskom parlamentu te stručnjaci u područjima koja su relevantna za raspravu (poljoprivreda,ribarstvo i ruralni razvoj, turizam, energetika, lokalna zajednica, održivi razvoj).

  • Tonino Picula – Zastupnik, EU parlament
  • Ana Kučić – Gradonačelnica, Mali Lošinj
  • Katarina Gregov – Direktorica, TZ Zlarin
  • Stipe Čogelja – Pročelnik, Upravni odjel za turzam i pomorstvo SD županije
  • Annette Trojković -Poduzetnica, OPG Zlatan Trojković, Lastovo
  • Boris Šuljić – Poduzetnik, Boškinac Pag
  • Šime Ježina – Ravnatelj, NP Kornati

 

Gosti:

  • Ranko Milić, CEDRA Split
  • Nenad Starc, dr. sc.

 

Domaćini:

  • Sylvain Petit, SMILO Direktor
  • Maja Jurišić, Pokret Otoka
  • Andreja Baraba, Pokret Otoka
  • Ivan Zoković, Pokret Otoka

 

Ovim putem vas pozivamo na sudjelovanje na događaju te ćete imati prigodu sudionicima postaviti pitanja tijekom rasprave, čuti i razmijeniti iskustva te doprinijeti zajedničkim naporima u traženju odgovora na postavljene nam izazove.

Svoje sudjelovanje molimo potvrdite registracijom na webinar, a link putem kojeg ćete pristupiti online raspravi ćete dobiti putem e-mail adrese.

 

Registracija je obavezna!

 

Poveznicu za registraciju i više informacija možete pronaći na službenom Facebook eventu: “Celebrate Islands – Rješenja su na otocima“ 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime