logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 15 Srpanj 2020 08:54

35. RGV - Koncert pijaniste Srđana Filipa Čaldarovića u crkvi sv. Križa | (čet.) 16.7.2020. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Na drugom koncertu ovogodišnjih Rapskih glazbenih večeri, u crkvi sv. Križa u gradu Rabu, u četvrtak 16. srpnja s početkom u 21:00h, nastupit će pijanist Srđan Filip Čaldarović, a publika će moći uživati u interpretacijama Haydnove Sonate u As-duru, Hob. XVI:46, Schubertove Fantazije u C-duru, D 760, i Brahmsove Sonate u f-molu, op. 5.

 

Srđan Filip Čaldarović (Zagreb, 1973.) glazbeno obrazovanje počeo je na Glazbenoj školi Pavla Markovca kod Jelice Kuzmin. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Vladimira Krpana (1995.), a usavršavao se na Indiana University School of Music u Bloomingtonu u klasi Leonarda Hokansona te na Trinity College of Music u Londonu u klasi Philipa Fowkea, da bi magisterij stekao na University of Miami, Florida, u klasi J. Roberta Floyda (2002.).

Pohađao je majstorske tečajeve uglednih pijanističkih pedagoga kao što su Evgenij Timakin, Jerome Rose, Walter Groppenberger i Sequeira Costa. Od 1990. redovno koncertira samostalno, kao komorni glazbenik te kao solist uz orkestre nastupajući širom Hrvatske i u inozemstvu (Italija, Njemačka, Švicarska, Mađarska, Kanada, SAD itd.). Gostuje i na festivalima (Carl Orff, Muzički biennale Zagreb, Zagrebačke ljetne večeri, Westfalen Classics) te stječe laskave kritike i nagrade: nakon debija u Washingtonu tamošnja kritika hvalila je njegov ''introspektivni pristup i profinjen osjećaj za fraziranje'' (Washington Post). Interpretacijom Brahmsova Prvog klavirskog koncerta u d-molu zaslužio je nagradu Društva sveučilišnih nastavnika, a dobitnik je i Nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2013. godinu.

Njegovi solistički i komorni nastupi odlikuju se svestranim pristupom programima, na koje ravnopravno uvrštava djela velikana pijanističkog repertoara – Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta, Brahmsa, Schumanna – i hrvatskih kompozitora poput Šuleka, Papandopula, Kempfa, Paraća i drugih. Redovno snima za Hrvatski radio i televiziju. Snimio je i dva nosača zvuka s djelima Liszta, Rahmanjinova te hrvatskih i latinoameričkih kompozitora. Od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pročitano 205 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1