logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 20 Srpanj 2020 16:00

35. RGV - Koncert | István Römer, gitara i Zoltán Hornyánszky, oboa | (čet.) 23.7.2020. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Na trećem koncertu ovogodišnjih Rapskih glazbenih večeri, u crkvi sv. Križa u gradu Rabu, u četvrtak 23. srpnja s početkom u 21:00h, publici će se svojim izvedbama predstaviti dvoje vrsnih umjetnika, naš renomirani gitarist i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu István Römer i prvi oboist Zagrebačkog filharmonijskog orkestra Zoltán Hornyánszky. Na njihovom koncertnom programu naći će se skladbe Francisa Paula Demillaca, Napoléona Coste, Fernanda Sora, Barne Kovatsa, Maxima Diega Pujola i Celsa Machada.

 

István Römer (Zagreb, 1962.) studirao je gitaru kod Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (diplomirao 1984.) i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je diplomirao 1983. godine u razredu Darka Petrinjaka. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod uglednih gitarista Alexandra Rodriguesa i Johna Williamsa. Römerova je karijera briljantno započela brojnim nagradama na međunarodnim natjecanjima, od kojih valja izdvojiti prve nagrade koje je osvojio sredinom osamdesetih u Mettmannu (Njemačka) i na Segoviinu natjecanju u Palma de Mallorci te, nešto poslije, u Viñi del Mar u Čileu. Ostvario je mnogobrojne nastupe u Europi, Južnoj Americi i Aziji kao solist, u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem odnosno klarinetistom Milkom Pravdićem te kao član Zagrebačkog gitarskog trija, u kojem uz Darka Petrinjaka i Gorana Listeša nastupa od njegova osnutka 1984. godine. Nastupao je i kao solist uz orkestre kao što su Zagrebački solisti, Zagrebački simfoničari, Festivalski orkestar Dubrovnik, Simfonijski orkestar Čilea, Makedonska i Sarajevska filharmonija te Varaždinski i Zadarski komorni orkestar. Dva su Römerova solistička koncerta u Zagrebu u listovima Vijenac (2001.) i Vjesnik (2005.) bila uvrštena u izbor pet najboljih koncerata izvedenih u Hrvatskoj u tim godinama. Njegova sklonost glazbi J. S. Bacha kulminirala je jedinstvenim pothvatom – integralnom izvedbom svih šest sonata i partita za violinu solo u obradi za gitaru Valtera Dešpalja. Uz mnogobrojne snimke za razne radijske i televizijske programe Römer je snimio sedam komornih i dva solistička nosača zvuka. Redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Održao je mnogo majstorskih tečajeva u Portugalu, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj.

 

Zoltán Hornyánszky rođen je u Budimpešti u Mađarskoj. Obou je počeo studirati u dobi od 13 godina u klasi Tibora Szeszlera. Od 1987. do 1992. studirao je u Beču u klasi prof. Güntera Lorenza. Pohađao je majstorske tečajeva Raya Stilla i Heinza Holligera u Beču, Hansjörga Schellenbergera u Sieni i Firenci, Gordona Hunta u Gubbiu u Italiji, Alexa Kleina i Laszla Hadadyja u Parizu te Omara Zobolija u Lisabonu. Nastupio je s orkestrom Wiener Residenzorchester na prvom dirigentskom nastupu Rudolfa Nurejeva. Diplomirao je 1992. i od rujna iste godine bio je prvi oboist u Orquestra Clássica da Madeira u Portugalu. Ostvario je različite snimke za televiziju i radio, održavao recitale i nastupao kao solist s orkestrima u Austriji, Mađarskoj, Portugalu, Italiji, Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Kao solist sudjelovao je i na međunarodnim festivalima u Hrvatskoj, Španjolskoj i Kini (Makao). Između ostalog, 1997. godine u Europi je praizveo djelo Desconcertante za obou i orkestar suvremenog brazilskog skladatelja Lindembergua Cardosa. Od 1992. godine profesor je na Konzervatoriju u Madeiri. Od 1998. do 2000. studirao je dirigiranje u klasi argentinskog dirigenta Roberta Pereza, a 1999. godine magistrirao je s odličnim uspjehom na bečkom sveučilištu za glazbu. Od rujna 2003. prvi je oboist Zagrebačkog filharmonijskog orkestra. Zoltán Hornyánszky često surađuje s riječkom i zagrebačkom operom, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, između ostalih, kao i s raznim komornim ansamblima. Kao solist svirao je na koncertima sa Zagrebačkim solistima i surađivao s Gudačkim kvartetom Rucner, s kojim je više puta izveo skladbe mađarskog kompozitora Imre Erika Nagyja, koji mu ih je posvetio. Također je mnogo puta nastupao kao solist na Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku. Od 2012. do 2016. bio je predavač na Međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi na otoku Braču, a od 2004. član je Hrvatskog baroknog ansambla. Hornyánszky svira na instrumentima kompanije Lorée.

Pročitano 167 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1