logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 29 Srpanj 2020 14:36

35. RGV - Koncert | Darija Auguštan, sopran i Danijel Gašparović, glasovir| (čet.) 30.7.2020. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Rapske glazbene večeri i u svojoj 35. godini postojanja, unatoč situaciji s koronavirusom, nastavljaju sa svojim djelovanjem, pa će tako u četvrtak 30. srpnja, u dobroj glazbi, u crkvi sv. Križa, s početkom u 21 sat publika moći uživati u nastupu sopranistice Darije Auguštan i Danijela Gašparovića na klaviru.

 

Darija Auguštan (Zagreb, 1996.) studentica je pete godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Najzapaženiji su joj nastupi naslovna uloga u operi Leoša Janačeka Lukava mala lisica (2017.) i uloga Fiordiligi u operi W. A. Mozarta Così fan tutte (2018.), koje je otpjevala u HNK Zagreb u sklopu produkcije Muzičke akademije. Doživljava prvi profesionalni debi u HNK Zagreb u ulozi Prve dame u operi W. A. Mozarta Čarobna frula (2019.). U zagrebačkom kazalištu Komedija debitira u ulozi Grofice Marice u istoimenoj opereti E. Kálmána (2019.). Sa Zagrebačkom filharmonijom solistički nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na koncertu za Zakladu Ana Rukavina, na kojem izvodi izbor iz opere Carmen (uloga Frasquite; 2017.), te na koncertu Zagrebačka filharmonija za Muzičku akademiju u Zagrebu, na kojem izvodi ariju Elettre iz opere Idomeneo W. A. Mozarta (2017.). Također nastupa sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na Svečanom koncertu prvonagrađenih na natjecanju Papandopulo (2017). Uz orkestar i zbor Muzičke akademije nastupa u dva navrata: na koncertu American Medley, na kojem izvodi izbor iz opere G. Gershwina Porgy and Bess (2018.), te u izvedbi Devete simfonije L. van Beethovena (2019.). Osim opernih i koncertnih nastupa velika pasija su joj lied i sakralna djela. Često održava recitale i članica je sastava Projekt Lazarus, koji se bavi ranom glazbom. Usto također snima za fonoteku HRT-a. Njezini uspjesi na natjecanjima obuhvaćaju prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Bruna Špiler (2014.), državnom natjecanju HDGPP-a (2015.), Međunarodnom natjecanju Lav Mirski (2016.) i natjecanju Papandopulo (2017.) te drugu nagradu na 23. natjecanju za Lions Grand Prix (2017.). Plasirala se u finale natjecanja Ferruccio Tagliavini u Austriji (2018.) i sudjelovala na natjecanju Ferdo Livadić održanom u Samoboru (2018.). Sudjelovala je na 52. tribini Darko Lukić i održala solo recital u Maloj dvorani Lisinski (2019.). Dobitnica je rektorove nagrade za projekte Lukava mala lisica (2016./2017.) i Così fan tutte (2017./2018.) te dekanove nagrade za izvanredne uspjehe (2016./2017.). Sudjelovala je na seminarima kod prof. Gerharda i Annemarie Zeller, prof. Claudie Visce, prof. Dunje Vejzović, Rebeke Lokar i dr. Surađivala je s renomiranim umjetnicima kao što su dirigenti Mladen Tarbuk, Tomislav Fačini, Uroš Lajovic, Franz Anton Krager i Nikša Bareza, redateljica Dora Ruždjak Podolski te redatelji Krešimir Dolenčić, Ozren Prohić i Mathias Behrends.

 

Danijel Gašparović (Zagreb, 1988.) diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića, a magistrirao u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na University for Music and Performing Arts u Pečuhu (Mađarska) u razredu Csabe Királya. Samostalno i kao komorni glazbenik nastupao je na Hvarskim ljetnim igrama i Vinkovačkim jesenima, u ciklusu Fortissimo possibile i glazbenom projektu Glazbena paleta u Zagrebu, zatim na festivalima Nei Suoni dei Luoghi u Italiji, Musica Maxima i Svibanjskim glazbenim večerima u Šibeniku, Ohridskom letu i Esenskim glazbenim večerima u Makedoniji te na koncertima u Ljubljani, festivalima u Dubrovniku, Lošinju i Zagrebu i mnogim drugima. Izvođački i organizacijski sudjelovao je u projektima poput 7u7za70, posvećenom životu i radu Dubravka Detonija, zatim u integralnim izvedbama Debussyjevih Preludija te koncertu u povodu dvadeset godina Zagrebačkih dječaka u Muzeju Mimara. Također aktivno nastupa u Hrvatskom društvu književnika, na otvorenjima Hrvatskih književnih večeri i u mnogim drugim projektima. Nastupio je i organizacijski sudjelovao u izložbi klavira nazvanoj Deset klavira u Muzeju za umjetnost i obrt 2012. godine izvodeći djela Schuberta i Saint-Saënsa. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji i vođenju ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso. Aktivno se bavi organizacijskim i producentskim poslom, pa je tako surađivao u zajedničkim projektima s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, HRT-om, Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, Gradom Zagrebom, Austrijskim kulturnim forumom, brojnim ambasadama i ostalim partnerima. Surađivao je s eminentnim orkestrima i dirigentima poput Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra pod vodstvom Zlatana Srzića, Zagrebačkih solista pod vodstvom Roberta Lehrbaumera i drugih. Aktivno se usavršavao na seminarima eminentnih umjetnika (Peter Eicher, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjic, Snežana Anastasova Čadikovska, Boris Romanov i Ruben Dalibaltayan). Sudjelovao je u brojnim televizijskim i radijskim emisijama (Dobro jutro, Hrvatska; Hrvatska uživo; Zdravko Šljivac predstavlja; Maja; Svijet glazbe; Klasična večer zagrebačkih šišmiša; Od podija do podija; Od portreta do portreta; Subotnja matineja i druge). Dobitnik je dekanove nagrade 2010. godine, a tijekom studija bio je stipendist Grada Zagreba. Redovito nastupa s mladim umjetnicima poput sopranistice Tanje Ruždjak i baritona Matije Meića, kao i s Nikolom Kosom u klavirskom duu Kos-Gašparović i Krešimirom Starčevićem u klavirskom duu Gašparović-Starčević. Dobitnik je Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na Tribini Darko Lukić 2016. godine. Profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, izvršni i umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Cristoforium te direktor i osnivač tvrtke Cristoforium Art za menadžment umjetnika i usluge u kulturi, koja zastupa neke od najuvaženijih domaćih i svjetskih umjetnika.

Pročitano 161 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1