logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Nedjelja, 02 Kolovoz 2020 08:19

35. RGV - Koncert | Marco Graziani, violina i Mia Miljković Đuzel, glasovir| (čet.) 6.8.2020. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Rapske glazbene večeri idu dalje, nakon prošlotjednog izvrsnog koncerta sopranistice Darije Auguštan uz klavirsku pratnju Danijela Gašparovića, u četvrtak 6. kolovoza, u crkvi sv. Križa, s početkom u 21 sat očekuje nas nastup riječkog violiniste Marka Grazianija i pijanistice Mije Miljković Đuzel.

 

Program

L. van Beethoven: Sonata br. 1 za klavir i violinu, op. 12, br. 1 u D-duru

 • Allegro con brio
 • Tema con variazioni: Andante con moto
 • Rondo: Allegro

 

Sonata br. 3 za klavir i violinu, op. 12, br. 3 u Es-duru

 • Allegro con spirito
 • Adagio con molta espressione
 • Rondo: Allegro molto

 

Sonata br. 7 za klavir i violinu, op. 30, br. 2 u c-molu

 • Allegro con brio
 • Adagio cantabile
 • Scherzo: Allegro
 • Finale: Allegro

 

Marco Graziani rođen je u Rijeci 1988. godine. Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u glazbenoj školi „I. M. Ronjgova“ u Rijeci, a od 2000.godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je  15. lipnja 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, stekavši zvanje magistra muzike. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  2011. godine postaje  koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra, a  od 2012. do 2016. djeluje kao  koncert-majstor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 2016. postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1999. redovito pohađa mnoge ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vodstvom profesora Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkoga, Pavela Vernikova, Pinchasa Zukermana, Viktora Tretyakova, Gerharda Schulza i Zakhara Brona.  Polazi ljetne seminare u Sieni, pri sveučilištu  Accademia Chigiana, te, zahvaljujući fondaciji Stauffer, mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni. 

Kao solist i kao član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada  na Hrvatskim natjecanjma učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale, europskom natjecanju «Alfredo i Wanda Marcosig» u Goriziji,   natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka  i na natjecanju Istria Nobilissima, pri kojem je, osim prve nagrade, osvojio i posebnu nagradu u obliku snimanja nosača zvuka u Trstu.  Nosač zvuka je snimio uz pratnju slavnog armenskog pianista, Prof. Rubena Dalibaltayana. Bio je laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine  2006. te je osvojio  nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda . Dobitnik je i državne nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini i to za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva.

Godine 2007. dobitnik je godišnje nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. 2004. je imao posebnu čast svirati u Zagrebu u KD V. Lisinski u sklopu ciklusa «Audijencija – Priča o Kingu» na skupocjenoj Guarnerijevoj violini «King» iz 1735. 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka zajedno s violončelistom Stjepanom Hauserom, na kojemu su djela Bacha, Kodalya, Sollime i Handela-Halvorsena. 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet zajedno s violinisticom Alinom Gubajdullinom, violistom Aleksandrom Jakopancem i  violončelistom Smiljanom Mrčelom. 2012. nagrađen je prvom nagradom na prvom izdanju Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika ''Papandopulo''. 2014. godine nagrađen je nagradom ''Judita'' za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu violinskog koncerta P.I. Tchaikovskog.  Dobitnik je nagrade ''Ivo Vuljević'',  za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini. Kao solist i kao član raznih komornih sastava uspješno je nastupao na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrom u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Do sada je nastupao s orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke i orkestrom Opere HNK iz Splita, kao i s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom,  Zagrebačkim solistima,  Zagrebačkom, Slovenskom i Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom,  Simfonijskim orkestrom HRT-a, te festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu.  

 

Mia Miljković Đuzel  rođena je u Zadru 1987, glasovir započinje učiti u Novalji u klasi prof. Larisse Goliak, a nakon ubrzano završene Srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru s petnaest godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, gdje od 2004. radi i s gostom profesorom Karl-Heinzom Kämmerlingom. Među brojnim nagradama koje je dobila na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu ističu se: 1. nagrada na natjecanju Stupanj k savršenstvu u Moskvi te apsolutna pobjeda na natjecanju Pianello val Tidone u Piacenzi. Često nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, a osobito je zapažena njezina nadahnuta izvedba Koncerta u a-molu Edwarda Griega u Akademskom ciklusu Koncertne dvorane Lisinski uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića.

Pročitano 90 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

 • Mobile
  095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1