logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 27 Studeni 2020 14:15

Aplikacija Rab Archaeological Traces bit će predstavljena online prijenosom uživo | (pon.) 30.11.2020. u 14,00 sati

Napisao/la Projektni tim Rab Archeaological Traces
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Aplikacija Rab Archaeological Traces bit će predstavljena online prijenosom uživo | (pon.) 30.11.2020. u 14,00 sati Projektni tim Rab Archeaological Traces

Aplikacija Rab Archaeological Traces bit će predstavljena online prijenosom uživo u ponedjeljak, 30. studenog 2020. u 14,00 sati na Facebook stranici projekta.

 

Uz uži projektni tim – voditeljicu projekta Tonku Kavran - ravnateljica Centra za kulturu Lopar te Katarinu Ribarić - ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab, u online predstavljanju će sudjelovati Kata Barišić - direktorica tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije, načelnik Općine Lopar Josip Borić, zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, Emina Višnić - rukovoditeljica kulturnog programa Rijeke 2020 – EPK, Ivan Šarar – pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke te Sonja Šišić – pročelnica županijskog UO za kulturu, sport i tehničku kulturu.

 

Mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces nadogradnja je istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U prvoj fazi projekta, koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine, uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Za krajnje korisnike je besplatna te se može se koristiti za individualno istraživanje otoka, u edukativne svrhe te kao pripomoć turističkim, bike i planinskim vodičima prilikom vođenih tura.

 

Aplikaciju su izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz stručnu pomoć Instituta za arheologiju i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.

 

O APLIKACIJI RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine 40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika. Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te ćete za njima morati pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu.

Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje otoka nezaboravnim. Aplikacija funkcionira offline te je namijenjena pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu. Na vama je samo da odaberete kojom ćete stazom krenuti, a oni najuspješniji bit će i nagrađeni.

 

Napomene:

- Obilazak staza na vlastitu odgovornost!

- Prije korištenja aplikacije, napunite bateriju svog uređaja te preuzmite sve sadržaje za odabrani jezik!

- Aplikacija je namijenjena uređajima i sustavima novije generacije! 

  • Web stranica: https://rabarchaeologicaltraces.com 
  • E-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Kontakt broj: 099/814-0712
Pročitano 994 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1