logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 26 Svibanj 2021 12:32

„Modri kod“ - izložba radova iz zbirke MMSU u Rijeci | (pet.) 28.05. u 21h - Galerija Pik

Napisao/la POU Rab
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U okviru Rapskog likovnog ljeta, u galeriji "Pik" u Rabu, u petak, 28. svibnja 2021. u 21 sati, otvara se izložba radova iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci "Modri kod". Izložba ostaje otvorena do 23. lipnja 2021

 

Za izložbu je odabrano desetak radova grupiranih oko zajedničke teme morskog krajobraza. Iako se radi o sadržaju koji je dugovječan u likovnost, interpretiran na nebrojene načine, odabrani radovi ilustriraju kako on može biti i dalje aktualan i vizualno zanimljiv.

 

Među izloženim slikama i grafikama rađenima po akademskim principima koje oslikavaju konkretne i imenovane predjele, široke vizure ili neki izdvojeni isječak, prikazana atmosfera je ono što iščitavamo kao primarni sadržaj. Apstraktne verzije morskog pejzaža posebnost su zbog svojih domišljatih likovnih rješenja. U nekima od njih motiv je poslužio tek kao razlog za rješavanje različitih formalnih pitanja i vizualnih izazova ili se iza njih krije osobna autorova ikonografija.

 

Kao posebnost izložbe ističemo rad u pastelu Ljube Babića, autoriteta hrvatskog pejzažnog slikarstva. Babić prikazuje pogled koji se otvara pred putnikom-namjernikom koji se iz unutrašnjosti uputio prema moru, njegov susret sa zaljevom, otocima i čarobnim trenutkom prodiranja posljednjih zraka sunca kroz oblak i njihov dodir s morskom pučinom. Izuzetna su i dva pejzaža Ive Kaline izrađeni u svega nekoliko poteza u maniri autorove poznate gestualne apstrakcije. U radu Zdravka Milića pejzaž je čest motiv, ali to nisu očekivane i uobičajene slike već prikazi nekog budućeg, futurističkog krajobraza. Maja S. Franković radi apstraktnu litografiju u kojoj je minimalističkim likovnim govorom izražena punina sadržaja. Na izložbi su prikazani i radovi Božidara Rašice, umjetnika u čijem opusu mediteranski pejzaž zauzima važno mjesto.

 

Kod ili ključ za čitanje modrine prikazane na radovima oscilira od doslovnog uživanja u slikama koje sublimiraju svu ljepotu prikazane prirode do one koja potrebuje dodatni angažman pri njihovom čitanju i odgonetavanju.

 

Izložba je nastavak suradnje između Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Udruge Livingstone te Pučkog otvorenog učilišta Rab. Riječ je o izložbi manjeg formata zamišljenoj da na neposredniji način približi muzejsku građu široj javnosti.

 

Vilma Bartolić

Pročitano 468 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1