logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 20 Listopad 2021 06:36

Rab i venecijanska baština povodom 1600. obljetnice osnutka Venecije | (čet.) 21.10. u 19h - Kino Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Ovoga četvrtka, 21. listopada 2021. godine, u Kinu Rab, s početkom u 19:00 sati, dugogodišnji glavni konzervator Republike Hrvatske, gdin Miljenko Domijan, održat će predavanje na temu Rab i venecijanska baština povodom 1600. obljetnice osnutka Venecije.

 

U svrhu obljetnice koju ove godine slavi, grad Venecija formirao je program proslave s nizom manjih i većih događanja, kojima će obilježiti ovu veliku obljetnicu, kako u Veneciji, tako i van Venecije, u mjestima i gradovima koji su s njom povijesno povezani. I Grad Rab je dobio pozivnicu da predloži događanja u svrhu proslave obljetnice, a koja će se održati na Rabu. Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Turistička zajednica grada Raba, u suradnji s gospodinom Miljenkom Domijanom osmislili su dva događanja – predavanje o venecijanskoj baštini u Rabu te gastronomsko događanje, koje se ima održati do kraja godine, a koje će uključivati pripremu jela koja su dio rapske svakodnevice, a koja su ušla u rapsku gastronomiju upravo utjecajem Venecije.

 

Miljenko Domijan, prof., rođen u Rabu 24. 03. 1946. Građevinsko-tehničku školu, arhitektonski smjer završio u Rijeci, te na Pedagoškoj akademiji završio likovnu umjetnost, a potom na Filozofskom fakultetu u Zadru povijest umjetnosti i filozofiju. Na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu završio specijalistički poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog nasljeđa.

Početkom 70-ih godina radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru, od 1977. godine imenovan je za ravnatelja Zavoda. Sredinom 90-ih godina imenovan je glavnim konzervatorom u Republici Hrvatskoj, a od travnja 1999. do srpnja 2001. obavlja dužnost pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine, predsjednik je Nacionalne komisije ICOMOS-a (međunarodna nevladina organizacija za zaštitu kulturne baštine) i predsjednik je Stručno-savjetodavne komisije za obnovu Dubrovnika. Sudjeluje u radu brojnih stručnih komisija i voditelj je mnogih zaštitnih zahvata na spomenicima kulture na području srednje Dalmacije.

Kao povjesničar umjetnosti i istraživač povijesne baštine napisao je niz članaka, a posebno se ističe monografija „Rab – grad umjetnosti“. Autor je brojnih projekata i međunarodnih izložbi o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Miljenka Domijana Redom kneza Branimira s ogrlicom zbog iznimnih zasluga u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine, a Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u Beogradu Domijanu je dodijelio Orden svetoga Save drugog stupnja "za svesrdno ukazivanje pomoći u obnašanju drevnog vjerskog i kulturnog nasljeđa SPC u Dalmaciji".

 

Naglašavamo da je ovo prva prezentacija venecijanske baštine s područja Grada Raba, što projektu daje ekskluzivitet i poseban značaj.

 

Ulaz je slobodan!

Pročitano 873 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1