Home Najave Mješoviti pjevački zbor CONDURA CROATICA ZADAR poklanja Rabu koncert | (sub.) 6.11.2021. – Katedrala UBD Marije

Mješoviti pjevački zbor CONDURA CROATICA ZADAR poklanja Rabu koncert | (sub.) 6.11.2021. – Katedrala UBD Marije

0
Mješoviti pjevački zbor CONDURA CROATICA ZADAR poklanja Rabu koncert | (sub.) 6.11.2021. – Katedrala UBD Marije

Foto: RabDanas

 

Na programu koncerta naći će se pjesme o Blaženoj Djevici Mariji od renesanse do danas.

Rab danas oglas

 

Pokrovitelj ovog lijepog glazbenog dara Gradu Rabu je Grad Zadar – Upravni odjel za kulturu i sport.

 

O zboru Condura Croatica Zadar

(Condura Croatica je ime starohrvatske ninske lađe) – U siječnju 2009. godine bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru osnovali su novi zbor s imenom „CONDURA CROATICA ZADAR“. Zbor je slijednik prvog Akademskog zbora iz 1992. god. koji je u teškim vremenima  domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi. „Condura Croatica Zadar“ nastavlja  tradiciju AK zbora  izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Pored  navedenog Zbor izvodi specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14.st. pod nazivom „CRKVENA SKAZANJA“ odnosno „PASIONSKI ORATORIJI“. Najpoznatiji oratoriji  koje Zbor izvodi su KRIŽINA, ZADNJA POSTAJA, PLAČ GOSPOJE i SVIT ZA SPASOM VAPIJE Ta su djela nadahnuta glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Autor tih djela je  umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić.

Zbor Condura Croatica Zadar  je godine 2013. na Danima duhovne glazbe CRO PATRIA u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi s pjesmom Samo srcem autora Ive Nižića, osvijio Zlatnu katedralu, prvo mjesto po glasovanju publike. Sa istom skladbom na međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izbvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja. 2015. godine zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu., a 2016. godine  osvojio je srebro na Međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.

 

Životopis dirigenta

Ivo Nižić priznati je glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Rođen je u Preku (otok Ugljan) 1942. na Gospu žalosnu. Nakon višegodišnjeg rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor: akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru postaje profesor Zadarskog sveučilišta i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za RN i PO.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade koje je dobio 2016. godine, a to su; Nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, Nagrada Hrvatske udruge zborovođa – Zagreb za Životno djelo i Nagrada Grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture i umjetnosti. 2017. nadbiskup Želimir Puljić na svečajnoj Večernji sv. Stošije, uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe. Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica-Zadar. Već 30 godina orguljaš je i zborovođa u crkvi sv Mihovila u Zadru.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime