Home Najave 37. RGV – U crkvi sv. Križa koncert će održati harfistice Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković

37. RGV – U crkvi sv. Križa koncert će održati harfistice Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković

0
37. RGV – U crkvi sv. Križa koncert će održati harfistice Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković

Foto: RabDanas

 

Na programu će se naću skladbe G. F. Händela, J. S. Bacha, F. Mendelssohna, G. Fauréa, C. Debussyja i M. Ravela.

Rab danas oglas

 

DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ rođena je u Rijeci, gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu za klavir u razredu prof. Sonje Pavletić. Istovremeno pohađa osnovnu i srednju glazbenu školu za harfu u Ljubljani. Studij klavira završila je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe završila je 1994. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Usavršavala se na majstorskim seminarima kod uglednih pedagoga, prof. Catherine Michel (Francuska) i prof. Patrizie Tassini (Italija). Poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje (Moskva, Rusija). Održala je brojne solističke i komorne koncerte u zemlji i inozemstvu te nastupala kao solistica uz pratnju Orkestra Opere Hrvatskog Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, Slovenske filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Varaždinskog komornog orkestra, Riječkog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, Hrvatskog komornog orkestra, ansambla Cantus te Mađarskog simfonijskog orkestra Danubia. Posljednjih godina imala je nekoliko zapaženih solističkih nastupa uz orkestralnu pratnju. Godine 2015. u Zagrebu (HGZ) praizvela je Liru, koncert za harfu i gudački orkestar Zorana Novačića, a 2017. isti je koncert izvela na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uz pratnju gudačkog orkestra istoimenog teatra. Godine 2016. uz pratnju je Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvela gitaristički Concierto de Aranjuez u Rodrigovoj i Zabaletinoj obradi za harfu. Godine 2017. na Dubrovačkim je ljetnim igrama zajedno s flautisticom Tamarom Coha Mandić izvela Mozartov Koncert za flautu, harfu i orkestar u C-duru, K 299 (Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Richard Rosenberg). Godine 2018. u Velikoj je dvorani Lisinski zajedno s Tamarom Coha Mandić i Ivanom Kuljerić izvela Papandopulovu Koncertantnu glazbu za flautu, harfu i vibrafon (Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Miran Vaupotić). Osim solistički, nastupa u raznim komornim sastavima (sa sestrom violinisticom Teom Grubišić, s flautisticom Tamarom Coha Mandić i dr.). Snimila je nekoliko nosača zvuka: godine 2007. solo CD Harfosfera (Croatia Records), 2008. Slow motion (Croatia Records) u suradnji s flautisticom Tamarom Coha Mandić i 2020. L’Heure Exquise (Croatia Records) u suradnji sa sopranisticom Miljenkom Grđan. U pripremi je novi album I colori ostvaren u suradnji s flautisticom Tamarom Coha Mandić (Cantus).

 

VERONIKA ĆIKOVIĆ rođena je 1997. godine u Rijeci. Istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesorice Diane Grubišić Ćiković, gdje je 2020. magistrirala s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude). Godine 2021. nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje upisuje specijalistički studij harfe s temom Francuska glazba za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. Nastupa solistički (ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, Ciklus mladih glazbenika Mo. Vinko Lesić, Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, ciklus Hrvatske glazbene mladeži Mladi za mlade i dr.), u raznim komornim sastavima (harfistički duo i trio Ćiković, duo Eolian s flautisticom Lucijom Stilinović) te kao članica hrvatskog orkestra harfi 1000 žica. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Riječki komorni orkestar i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Za izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, 2020. nagrađena je Dekanovom nagradom. Kao solistica dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a, prve nagrade na natjecanju Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri” i zlatnih plaketa na Međunarodnim natjecanjima Društva harfista Slovenije, a u harfističkom duu s kolegom Brinom Bernatovićem osvojila je prve nagrade na državnim natjecanjima komorne glazbe (HDGPP) te onim međunarodnim (Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio “Antonio Salieri”, Bistrički zvukolik, Concurso Ibérico). Pohađala je majstorske seminare uglednih harfista kao što su Patrizia Tassini, Irina Zingg, Chantal Mathieu, Coline-Marie Orliac, Ion Ivan Roncea i dr, a 2016. pohađala je i ljetnu akademiju Harp Masters Academy u Švicarskoj. Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva u orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Cantus Ansambl.

 

Godine 2018. položila je audiciju te nastupala kao članica Mediteranskog orkestra mladih – Orchestre des Jeunes de la Méditerranée.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime