Home Najave 37. RGV – U crkvi sv. Križa koncert će održati kvartet flauta 4 SYRINX

37. RGV – U crkvi sv. Križa koncert će održati kvartet flauta 4 SYRINX

0
37. RGV – U crkvi sv. Križa koncert će održati kvartet flauta 4 SYRINX

Foto: RabDanas

 

Na programu će se naći djela Amanda Ivančića, Bodina de Boismortiera, Edvarda Griega, Josepha Laubera, Frana Lhotke i Georgea Bizeta.

Rab danas oglas

 

Kvartet flauta 4 SYRINX nastao je 2001. godine okupljanjem četiriju glazbenica profesionalno angažiranih u orkestrima te glazbenoj visokoškolskoj djelatnosti. Dvije hrvatske i dvije slovenske glazbenice odlučile su se za osnivanje ovakvog kvarteta vođene dosadašnjim profesionalnim iskustvom te suradnjama na području kulturne, pedagoške i glazbene djelatnosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Kvartet flauta, kao komorni ansambl, ističe savršeno suzvučje istih instrumenata. Zvučnu sliku dodatno obogaćuje i pojava srodnih instrumenata, piccolo flaute, alt flaute i bas flaute, koji šire opseg zvuka ovakvog ansambla. Ansambl interpretira originalne skladbe skladane za kvartet flauta, pridonoseći tako upoznavanju publike s izvornim repertoarom, kao i skladbe suvremenih skladatelja. Njihov bogati repertoar kontinuirano se proširuje skladbama koje suvremeni skladatelji, inspirirani njihovim umjetničkim pristupom i interpretacijom, skladaju za njih. Najrecentnije su izvedbe skladbi Janija Goloba, Petra Obradovića i Tomislava Uhlika. Do sada je kvartet flauta 4 SYRINX snimio tri nosača zvuka. To su: Monochromia (2006.) i Soba za četiri (2010.) s djelima hrvatskih i slovenskih kompozitora, koje su snimljene uz podršku Programa za resno glasbo Radija Slovenije i izašle u izdanju Založbe kaset in plošč RTV Slovenije, te live CD sa snimkama sa koncerata iz MD Lisinski pod nazivom Decade, koji je izašao u izdanju Croatia Recordsa (2013.) uz potporu Ministarstva kulture RH.

Skladba Igora Kuljerića Silbanski tanac, koja se nalazi na nosaču zvuka Decade, dobitnica je nagrade PORIN 2014. u kategoriji Najbolja klasična skladba. U pripremi je izdavanje i četvrtog nosača zvuka. Tijekom dvadeset godina djelovanja kvarteta flauta 4 SYRINX ansambl je bio čest gost na hrvatskim i inozemnim pozornicama. Odlikuje ih odlična interpretacija, ujednačenost, vrlo dobar osjećaj za frazu te zvukovno besprijekoran ton. Zbog briljantne tehnike i profinjenog zvuka, punog duhovne vedrine, kritike ih uvrštavaju u sami vrh flautističke scene. Tematskim koncertima koje već više od desetljeća održavaju u MD Lisinski glazbenice su uspjele kontinuirano održati visoku kvalitetu ansambla, koji uspješno promovira hrvatsku, ali i slovensku, glazbenu baštinu u zemlji i inozemstvu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime