Home Najave Rab u cameri obscuri – izložba fotografija Borislava Božića u rapskoj Galeriji Pik

Rab u cameri obscuri – izložba fotografija Borislava Božića u rapskoj Galeriji Pik

0
Rab u cameri obscuri – izložba fotografija Borislava Božića u rapskoj Galeriji Pik

Foto: RabDanas

 

Borislav Božić fotograf je, koji, kako kaže, već pola stoljeća pokušava otkriti tajnu slike. Neizvjesnost je stalni pratilac misterija fotografskog rada, zato što sam izrađuje, najčešće od kartona, svoje fotoaparate, svoje camere obscure i, fotografirajući njima, koristi materijal kojem je prošao rok uporabe, tako da su u njegovu cjelokupnom radu, kako sam kaže, kontinuirano prisutne i kemija, i alkemija, i magija kao neminovni pratioci njegovih kreativnih procesa.

Rab danas oglas

 

„Hvatanje“ Raba u cameru obscuru po Božiću ima tajnu i veliku zagonetku. Naime, prostorne, a i povijesne orijentire valjalo je sapinjati u te neobične kutije, birati i odabirati pozicije, rakurse, ali i baš određene kutije kojima će biti pospremljen odabrani ambijent da bi dobio od panoramskih formata i efekata umnožavanja motiva pa do jednostavnih klasičnih snimaka.

 

Drugi dio izložbe prostor je za kontemplaciju. U njemu je izloženo šesnaest digitalnih fotografija manjeg formata uglavnom apstraktnog sadržaja kojima je namjera kod promatrača poticati različite asocijacije, kako sam autor kaže „za smirivanje i mišljenje samoga sebe“.

 

Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Otišao je u mirovinu kao profesor. Kontinuirano bavljenje pedagoškim radom i umjetničkom praksom priskrbilo mu je niz nagrada i priznanja. Uz to je držao i još uvijek drži predavanja i radionice iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije s ciljem okupljanja i dinamiziranja rada fotografskih autora s primorsko-goranskoga područja. Član je HDLU-a Rijeka i u dva mandata bio je član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka. Predsjednik je Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

 

Izložba će se moći razgledati svakodnevno, osim nedjelje, od 9:00 do 12:00 to od 19:00 do 22:00 sata.

 

Izložba ostaje otvorena do 30.09.2022.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime