Home Sport Trudom, entuzijazmom i organizacijskom izvrsnošću članova Biciklističkog kluba MAG do uređenih staza i međunarodnih utrka

Trudom, entuzijazmom i organizacijskom izvrsnošću članova Biciklističkog kluba MAG do uređenih staza i međunarodnih utrka

0
Trudom, entuzijazmom i organizacijskom izvrsnošću članova Biciklističkog kluba MAG do uređenih staza i međunarodnih utrka

Foto: RabDanas

 

Svaki trud volontera BK Maga uložen u uređenje staza i okoliša bio je dodatni zalog vrhunske promocije otoka Raba prema sve brojnijim poklonicima aktivnog Outdoor odmora, kako rekreativcima, tako i profesionalcima

Rab danas oglas

Bez tog i takvog entuzijazma teško je zamisliti primjerice duh Fjere ili energiju kojom zrači Rab Jazz Festival, no kada je sportski entuzijazam u pitanju kraj svibnja i prva polovica lipnja ove godine već su nam na otok donijeli toliko željenu natjecateljsku živost i osjećaj povratka na staro normalno.

 

Iza nas je tako već tradicionalno izvrsno organizirana utrku Hrvatske kajakaške lige na kojoj je, u režiji Kajak kluba Rab 83, nastupilo 180 natjecatelja, a onda je tjedan dana kasnije uslijedio 13. Rapski triatlon u organizaciji Triatlon kluba Rab i Triatlon saveza PGŽ, na kojem je snage odmjerilo čak 300 natjecatelja.

 

Ovo je zapravo priča o entuzijazmu, aktivizmu, volonterskom angažmanu i organizacijskoj izvrsnosti jednog malenog kruga sportaša – rekreativaca okupljenih oko Biciklističkog kluba MAG koji su u subotu, 12. lipnja na Rab doveli prvi Međunarodni MTB maraton RAB ISLAND HERO. Upravo ta vrijedna i složna ekipa “Magovaca”, u suradnji s poznatim organizatorom i promotorom biciklističkih utrka Adria Bikeom, uspjela je, uz potporu lokalnih turističkih zajednica – grada Raba i općine Lopar te HTZ-a, na Rab dovesti više od dvije stotine natjecatelja koji su svoju spremnost iskušali na dvije prekrasne rapske staze – HERO 40 (kraća) i HERO 65 (dulja).

 

 

Članovi Biciklističkog kluba MAG ovaj su izazovan organizacijski zadatak spremno prihvatili na sebe, a ishod prvoga Međunarodnoga MTB maratona RAB ISLAND HERO i posvjedočeno zadovoljstvo natjecatelja jasno govore da su zavrijedili naše najveće moguće pohvale za sve učinjeno.

No sve te silne kilometre staza kroz prirodu, baš kao i ostale sigurnosno-organizacijske detalje, netko je trebao kvalitetno trasirati i pripremiti. Naime ova je utrka bicikliste vodila gotovo svim dostupnim dijelovima otoka Raba, izmjenjujući tvrdu kamenu podlogu i pjeskovite dijelove, kamene vrleti bez vegetacije i duboke šume mediteranske crnogorice, zabavne singlice i brze “gravel” dionice – pa je svaki trud volontera BK Maga uložen u uređenje staza i okoliša bio dodatni zalog vrhunske promocije otoka prema sve brojnijim poklonicima aktivnog Outdoor odmora, kako rekreativcima, tako i profesionalcima.

 

Članovi Biciklističkog kluba MAG ovaj su izazovan organizacijski zadatak spremno prihvatili na sebe, a ishod utrke i posvjedočeno zadovoljstvo natjecatelja jasno govore da su zavrijedili naše najveće moguće pohvale za sve učinjeno.

 

Nešto više o tome što je zapravo značilo prihvaćanje organizacije 1. MTB maratona RAB ISLAND HERO, doznali smo u razgovoru s predsjednikom BK Mag Zlatkom Begom i direktorom utrke Lukom Perčinićem.

 

ZLATKO BEG: Same pripremne radnje oko organizacije započele su tijekom mjeseca ožujka. Kroz razgovore s čelnim ljudima TZ grada Raba i TZ općine Lopar, te Adria Bike-a, dogovorena je partnerska suradnja između BK Mag i Adria Bike-a, čime smo mi kao Klub na sebe preuzeli organizaciju utrke u njezinom cjelokupnom tehničkom dijelu. Drugim riječima na nama je bila kompletna priprema staza i njihovo trasiranje te obilježavanje, dok je promotivni segment utrke pripao Adria Bike-u. Već tijekom travnja i svibnja  krenuli smo u trasiranje same staze. U početku bile su zamišljene dvije varijante, no, kako to već biva, u hodu su se dogodile mnogobrojne promjene, poput korigiranja kilometraže, različitih opcija visinskih razlika te same podloge staze. U konačnici je odlučeno da će biciklisti na kraćoj stazi „HERO 40“ odvoziti 40 km s nekih 850 m visinske razlike, dok će duža staza „HERO 65“ biti duga 65 km s više od 1.100 m visinske razlike. Tijekom samog obilaska staza istovremeno smo ih i raščišćavali, a u tjednu prije same utrke odradili smo izuzetno zahtjevno obilježavanje kompletne trase smjerokazima za lakšu navigaciju sudionika utrke. Taj dio smo kao Klub odradili doista na vrhunskom nivou, a to potvrđuju i reakcije samih natjecatelja od kojih smo dobili samo riječi pohvale. Isto tako, zajedno s vrijednim volonterima i članovima Kluba, na sam dan utrke odradili smo izvrstan posao na punktovima okrijepe, vodeći računa da svaki sudionik, od njih 238 koliko ih je startalo, bude u potpunosti opskrbljen vodom i svime što mu može zatrebati tijekom utrke.

 

LUKA PERČINIĆ: Da, jako je puno tu obavljenog posla koji se ne vidi, od organiziranja volontera, uputa koje se na dan utrke moraju dati svakom pojedincu, organiziranja Feed zona i punktova s vodom, komunikacije i dogovaranja s organizacijskim partnerom Adria Bike-om, Šumarijom Rab, Šumarskim fakultetom, Javnom ustanovom Priroda, HGSS-om, medicinskim timom, vatrogascima DVD-a Rab, Policijskom postajom Rab, Valamar/Imperial Rivijerom, agencijom Eros Rab, Triatlon klubom Rab, Gradom Rabom, Općinom Lopar, lokalnim turističkim zajednicama Raba i Lopara, komunalnim poduzećem Dundovo (električarima, vrtlarima) i svim ostalim pojedincima… Da ne spominjem doslovno dane i dane čišćenja staza po cijelom otoku. Sve smo obavljali nakon radnog vremena, ostajući na stazama Kalifronta, Fruge i Lopara do mraka. Na jednoj lokaciji u Loparu ljudi su se zahvaljivali našim dečkima jer su im čisteći stazu zapravo očistili i put do njihove parcela. A onda, nakon postavljanja staza, montiranja spomenutih smjerokaza i organizacijski vrhunski odrađene utrke, trebalo je ponovno izaći na teren i sve vratiti u početno stanje. S obzirom da uvijek postoji mogućnost nekakvog previda, ukoliko netko slučajno naiđe na poneki zaostali smjerokaz, neka nam slobodno javi, pokupit ćemo ga. U svakom slučaju, ovo je za Klub bio do sada sigurno najveći projekt u koji je bio uključen, a cure i dečki, članovi BK Mag, opravdali su dano im povjerenje. Ja kao voditelj projekta (direktor utrke), mogu samo reći da mi je iznimno drago da smo ostvarili suradnju sa Adria Bike-om, doveli ih na Rab i tako naš otok predstavili kao atraktivnu Outdoor i bike destinaciju brojnim natjecateljima i njihovim obiteljima. Ozren Pleše i Pavao Roset bili su naši mentori iz Adria Bike-a, kojima dugujemo zahvalnost, baš kao i vrijednim članovima Bk Mag Rab, ostalim volonterima, prijateljima, institucijama  i pojednicima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekt uspije! Svi su oni zajedno Rab Island HERO! – poručio je Perčinić.

 

 

Opipljivi rezultati volonterskog truda članova kluba

ZLATKO BEG: Mislim da nakon nepune 3 godine postojanja možemo vidjeti vrhunske rezultate rada Kluba. Kroz taj trogodišnji period na otoku smo uspjeli podići razinu pripremljenosti staza, ne samo održavanjem postojećih 80 km, već i probijanjem i uređenjem 20 km potpuno novih staza.

U Klubu imamo i aktivnih biciklista koji se trude redovito sudjelovati na svim važnim utrkama na području Hrvatske. Zanimljivo je spomenuti i to da smo tijekom ove godine imali i jedan „transfer“ iz našeg kluba u profesionalni biciklistički klub, naime naš najmlađi, izuzetno talentirani član Ian Peran prešao je u BK Zadar, a uvršten je i u juniorsku biciklističku reprezentaciju Hrvatske. Isto tako u klubu imamo i dva licencirana biciklistička vodiča, Jadrana Perana i Valentina Grgurića. U periodu koji je pred nama planski ćemo se usmjeriti na daljnje uređivanje novih staza te starih šumskih puteva koji su idealni za bicikliste i za buduća biciklistička događanja, izlete i utrke. Težimo i tome da počnemo s upisom mladih i djece u klub, u čemu su nas nažalost usporile i ove dugotrajne pandemijske okolnosti – kazao nam je Beg.

 

Premda je većina članova BK Mag sudjelovala u organizaciji utrke Rab Island Hero, natjecateljski trojac koji je nastupilo ostvario je zapažene rezultate u svojim kategorijama. Na dugoj stazi HERO 65 u kategoriji “Muškarci Grand Masters”, drugo mjesto osvojio je Iztok Kuret, na dugoj stazi HERO 65 u kategoriji “Muškarci Master”, šesto mjesto osvojio je Jadran Peran, dok je na kraćoj stazi HERO 45 u kategoriji “Muškarci” deseto mjesto osvojio Ian Peran.

 

 

Suradnja među rapskim klubovima i potpora institucija

Zlatko i Luka na kraju su posebno istaknuli i vrhunsku suradnju s Triatlon klubom Rab s kojim u bliskoj budućnosti namjeravaju naći prostora za još intenzivnije zajedničko djelovanje. Zahvalili su i RABikeu koji im je ustupio elektrobicikle za njihove “metle” – dvojicu čistača koji su vozili na začelju utrke. Također vjeruju da je sve što je do sada učinjeno, zalog nastavka dobre suradnje Biciklističkog kluba MAG s Turističkom zajednicom grada Raba kojoj se zahvaljuju na dosadašnjoj podršci.

 

Jedno je sigurno, ovaj je međunarodni MTB maraton na Rab, i to početkom turističke sezone, doveo više od dvije stotine biciklista iz brojnih zemalja, a prateće fotografije, od kojih dio možete pogledati i u našoj galeriji, još uvijek obilaze svijet uz komentare kakve jedna turistička destinacija za aktivni odmor samo poželjeti može. Čestitamo članovima BK Mag na uloženom trudu u pripremu utrke i na izvrsno odrađenoj ulozi organizatora.

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime